Gotlands sjukhem lägger över underskottet på de boende

"Att skriva till de äldre att verksamheten kanske inte kan fortsätta bedrivas om inte mera pengar inkommer är ett väldigt olyckligt sätt att uttrycka sig på".

"Att skriva till de äldre att verksamheten kanske inte kan fortsätta bedrivas om inte mera pengar inkommer är ett väldigt olyckligt sätt att uttrycka sig på".

Foto: Dennis Pettersson

Insändare2023-08-11 09:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under vecka 30 har P4 Gotland sänt ett reportage med anledning av att Stiftelsen Gotlands sjukhem har infört en extra hyreshöjning på 500 kronor per månad och boende vid sidan av den ordinarie hyreshöjningen. 

De boende uppmanas  att meddela att de accepterar den extra hyran. Stiftelsen har inte tänkt att behöva kontakta hyresnämnden i detta ärende. Om den enskilde accepterar den extra hyran blir hyreshöjningen över 11 procent.

Orsaken till den extra höjningen är att det går dåligt för stiftelsens verksamhet och det finns ett underskott. I brev till de boende uppger stiftelsen inflation, ökade kostnader och intäkter som inte ökar i samma takt. 

För att kunna fortsätta bedriva verksamheten är stiftelsen tvungen att öka intäkterna. I ett brev till en anhörig skriver stiftelsen “2023 har börjat tufft med kraftigt ökade kostnader avseende ränteutgifter, personalkostnader med mera".  

Att skriva till de äldre att verksamheten kanske inte kan fortsätta bedrivas om inte mera pengar inkommer är ett väldigt olyckligt sätt att uttrycka sig på när man vänder sig till de äldre som har sin vård och sitt boende i Gotlands sjukhems regi.

Stiftelsen har möjlighet att söka och ta emot donationer för att förstärka sin ekonomi, men väljer just nu att delvis lägga över underskottet på de äldre som bor inom verksamheten.

Eftersom motiveringen till den extra hyran utgörs delvis av kostnader som normalt ska inrymmas inom ramen för den dygnsersättning som stiftelsen erhåller från regionen, öppnar beteendet möjligheten för samtliga övriga leverantörer enligt ramavtalet att också övervältra sina underskott eller förstärka sina intäkter på samma sätt. Det vill säga om ingen bestrider stiftelsens agerande.

Det kan diskuteras om den extra hyran kan tolkas såsom en avgift och ej en extra hyra eftersom anledningen är just att ge stöd till vårdverksamheten som utförs enligt ramavtalet.

Enligt ramavtalet regleras uttag av avgifter under paragraf 1.18.2. Vårdgivarna får ej ta ut avgifter för tjänster som omfattas av avtalet.

Den enskilde med låg pension som betalar både den sedvanliga hyreshöjningen plus den kompletterande extrahyran kan komma att behöva söka reducering av den vårdavgift som den betalar till regionen. 

Den kan även behöva ansöka om ett högre bostadstillägg. Båda dessa handlingar drabbar skattebetalarna i form av minskade intäkter för regionen och högre utgifter för bostadstillägg.

Denna skrivelse skickas även till Inspektionen för vård och omsorg eftersom jag själv efter många års arbete inom äldreomsorg aldrig tidigare sett ett vårdföretag försöka hämta hem ett underskott genom att lägga över kostnaderna på brukarna.