Gotlands vatten måste få större fokus

Insändare2021-06-20 14:50
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Cementa vill undersöka förutsättningarna för att producera klimatneutral cement på Gotland med start 2030. Oavsett om man lyckas göra cementen klimatneutral kräver den stora mängder kalk från kalkbrott där påverkan på natur och grundvatten är stor. Klimatpolitiken måste bli bättre på att ta hänsyn till målkonflikter med andra miljöproblem. 

Gotland har redan i dag begränsade grundvattenresurser. Då det inte går att bygga vattenledningar till fastlandet och vattenproduktionen på Gotland kompletterats har med ett avsaltningsverk. Kostnaden för detta är omkring 100 gånger dyrare vatten jämfört med grundvatten - en kostnad som bärs av gotlänningarna. 

Brytningen av kalk kräver att man spränger djupt ner i berggrunden, vilket lett till att människor på flera platser fått saltvatteninträngning i sina brunnar. Detta får dessutom förödande konsekvenser för jordbruket när grundvattennivåerna sänks eller brunnar får saltvatteninträngning.

I dagsläget har tre stora bolag – Nordkalk, Cementa och SMA – ansökt om utökad brytning av kalk på Gotland. 

Cementa lovar att bidra med ett mindre vattenverk kopplat till sitt spillvatten. Det är såklart välkommet. Detta löser däremot inte det gigantiska vattenproblem som Gotland står inför. Förslaget innebär dessutom att regionen ska ansvara för och bekosta vattenverket. I praktiken innebär det att gotlänningarna får köpa tillbaka sitt eget grundvatten av bolaget. 

Vattenfrågan måste vara i större fokus i debatten om den klimatneutrala cementen. Annars riskerar vi oförutsägbara konsekvenser för gotlands befolkning, för djur och natur.. I detta läge måste vi agera med stor försiktighet och ödmjukhet inför vår okunskap om sakers komplexa samband. 

Försiktighetsprincipen ska vara vägledande. Centrala miljöfrågor som grundvattenbildning och grundvattentäkter måste få ett mycket starkare skydd. Samtidigt som investeringar krävs för att minska utsläpp från cementproduktionen är det viktigt att förstå att nya och expanderande kalkbrott kan hota Gotlands grundvattenförsörjning.  

Målkonflikter med lokala miljöproblem kräver att efterfrågan på ny cement minskar. Regeringen har därför prioriterat arbetet med att återvinna och hitta nya metoder för att öka återbruk och återvinning inom byggsektorn. Det är en mycket bättre lösning än att förstöra Gotlands miljö.