Intresset runt hyresförhandlingar är naturligt fokuserat på hur hög nya hyran ska bli, men det är den ena sidan av myntet – intäkterna. Dock har jag har saknat diskussionen om den andra sidan – kostnaderna. Det vill säga hur effektivt drivs egentligen Gotlandshem (GH) och ska hyresgästerna betala mer hyra i ett ineffektivt bolag?
Mitt intresse av detta stärktes när jag blev hyresgäst hos (GH) för drygt ett år sedan, samt det unika budet på 17,5 procent hyreshöjning i år. Därför studerade jag vad som hänt de senaste åren i bolaget. Speciellt uppseendeväckande var då att man ökat antalet medarbetare med 28 de senaste åren till dagens nivå 122, trots att man sålde 924 lägenheter av sitt bestånd 2017. Jag tog upp detta vid ett offentligt möte ifjol, där företagsledningen deltog, men fick inget helt klargörande svar.
I rapporten ”Ekonomisk statistik 2022” utgiven av Sveriges Allmännytta (Bransch- och intresseorganisation), kan man djupdyka i en mängd nyckeltal och skapa sig en bild av effektiviteten i jämförelse med andra medlemsföretag. Jag nöjer mig här med en mer ”handfast” jämförelse utifrån 2022 årsredovisningar med ett närliggande bostadsbolag – KALMARHEM – som hade 892 FLER lägenheter än (GH), men drev det ändå med 48 FÄRRE medarbetare. Detta innebär att de totala personalkostnaderna (inklusive styrelse) i (GH) var 24,6 miljoner kronor HÖGRE än i Kalmarhem, vilket motsvarar kostnader för cirka sju procent hyreshöjning i (GH).
Gotlandshem – ”sopa först rent framför egen dörr”.