Gotlandshem upprepar inte historien

Rubriker om ”chockhyror” följde i landets nyhetsmedier efter att årets yrkanden om hyresökningar skickades till Hyresgästföreningen för förhandling.

Gotlandshems underhållsskuld ska vara bortarbetad till år 2031, skriver Joakim Martell, vd för Gotlandshem.

Gotlandshems underhållsskuld ska vara bortarbetad till år 2031, skriver Joakim Martell, vd för Gotlandshem.

Foto: Dennis Pettersson

Insändare2022-12-20 11:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Någonstans mellan åtta och tio procent vill de flesta allmännyttiga bostadsbolagen höja hyran med, däribland Gotlandshem. 

Samtidigt uppdagas det att två av Gotlandshems kvarter är i sådant dåligt skick att det enda rimliga alternativet anses vara att riva de berörda husen och sedan bygga nytt. Och de två kvarteren i Gråbo är långt ifrån ensamma i Gotlandshems bestånd att skrika efter underhållsåtgärder. 

Varför används inte hyresintäkterna till underhåll? Hur hamnade vi här? Hur kan hyran höjas år efter år utan att standarden blir bättre?

Det är allvarliga och nyttiga frågeställningar som alla tre kan besvaras förhållandevis enkelt: 

 

Varför används inte hyresintäkterna till underhåll?
Hyresintäkterna i den allra största delen av beståndet räcker inte till kostnaderna för stora underhållsinsatser. Den del av hyran som ska täcka framtida underhåll har regelbundet prioriterats bort i de årliga hyresförhandlingarna.

Hur hamnade vi här?
GotlandsHem är inte ensamma om att ha ett bestånd med stora underhållsbehov, så ser det ut i nästan hela Sverige. Det är ett symtom av de statliga subventioner som under 60-, 70- och 80-talen tillät bostäder att byggas i stor mängd både snabbt och billigt. När hyrorna räknades fram under ”miljonprogrammet” togs inte höjd för att husen skulle leva länge och underhållas löpande. 

Hur kan hyran höjas år efter år utan att standarden blir bättre?
Den årliga hyresförhandlingen, en överenskommelse mellan hyresvärd och Hyresgästföreningen, har länge resulterat i hyresjusteringar fullt märkbara för hyresgästerna men som knappt eller inte alls täcker de ökande fasta kostnaderna som fastighetsförvaltning innebär. Trots att hyrorna ökar blir marginalerna mindre. 

Och nu då?
Läget ser på många sätt dystert ut, men det finns framåtanda och framtidstro på Gotlandshem. Nu finns det en underhållsplan som hanterar hela beståndet och en affärsplan som tar höjd för finansieringen. Den så kallade trepartsöverenskommelsen kommer att göra hyresförhandlingarna enklare då båda parter utgår från samma faktorer. Det kommer vara jobbigt ett tag men Gotlandshems underhållsskuld ska vara bortarbetad till år 2031 och sedan ska historien inte upprepa sig.