För ett par veckor sedan tog Region Gotland hastigt beslutet att inte låta elever ta med skolpengen till Svenska Skolan utomlands. För mig, som länge drömt om att studera utomlands som gästelev i tvåan på gymnasiet, känns detta beslut väldigt orättvist.
Det är orimligt att utlandsstudier nu ska bli en ekonomisk fråga. Skolpengen är till för att finansiera elevers utbildning, och att den inte får följa med till en godkänd svensk skola utomlands gör att elever med svagare ekonomisk bakgrund stängs ute. Alla elever, oavsett bakgrund, borde ha rätt till samma utbildningsmöjligheter – även utomlands. Ska det verkligen vara en klassfråga?
Från ett större perspektiv går det dessutom emot det som EU står för - att främja fri rörlighet inom Europa, särskilt för unga för att stärka samarbetet samt förståelsen mellan medlemsländerna. Att studera på Svenska Skolan utomlands är en utbildningsmöjlighet som är en viktig del i att uppnå det här målet. Genom att hindra gotländska elever att ta med sin skolpeng, går regionen emot EU:s mål om att göra det lättare för unga att resa och studera inom Europa.
Skolpengen är pengar som tillhör oss elever och ska ge oss chans och möjlighet till en bra utbildning, oavsett var vi befinner oss. Flera andra kommuner i Sverige låter sina elever ta med skolpengen när de studerar utomlands, så varför ska Gotland inte göra det? Det här beslutet gör att gotländska elever diskrimineras och fråntas möjligheten att ta del av den unika upplevelsen bestående av språkträning, kulturutbyte och personlig utveckling som utlandsstudier innebär.
Jag hoppas att Region Gotland omprövar sitt beslut, inte bara för min skull utan för framtidens ungdomar. Alla förtjänar samma möjligheter, och utbildning ska inte begränsas av var man bor eller ekonomiska förutsättningar.