Gotländska företag ska ha fossilfria transporter 2027

Insändare2022-01-26 07:09
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi är 18 gotländska företag som satt målet att ha fossilfria transporter 2027. Förutom en storsatsning av oss företag, krävs också insatser från både region och regering. 

Inom ramen för Fossilfritt Sverige har 22 branscher tagit fram färdplaner för fossilfri konkurrenskraft där de beskriver hur de kan bli fossilfria och vad som krävs från resten av samhället för att de ska lyckas. Det handlar om att genomföra en omställning av hela näringslivet på ett sätt som också stärker konkurrenskraften hos företagen och Sverige som nation. 

Tillväxt Gotland och Energicentrum Gotland har nu samlat engagerade företag för att skapa handlingskraft på Gotland genom att arbeta med färdplanerna. Tillsammans ska vi arbeta med att identifiera hur beroendet av fossila bränslen kan brytas och hur Gotland som region ska kunna dra nytta av de möjligheter som skapas i omställningen. 

Initialt kommer detta arbete främst att fokusera på transporterna som här på Gotland, näst efter industrin, är den sektor som står för störst del av de totala växthusgasutsläppen från fossila bränslen.

Ett byte till de fossilfria alternativ som finns på marknaden innebär ofta ökade investeringskostnader i till exempel elfordon eller en högre prislapp vid pumpen när man tankar biodrivmedel. Därför kan det vara svårt för ett enskilt företag att självt ställa om. Genom att gå ihop och arbeta med frågan tillsammans i värdekedjor ökar möjligheterna att ställa om på ett kostnadseffektivt sätt. Det kan handla om gemensamma investeringar, att få in fossilfrihet i avtal och upphandlingar och eller att dela fordon med varandra.

Vi som nu sätter ett mål och antar den utmaning om fossilfria transporter som Fossilfritt Sverige driver, kommer att arbeta gemensamt för att ställa om både de transporter vi själva utför och de vi köper in. Fossilfria transporter 2027 är ett tufft mål och för att vi ska nå hela vägen krävs det också insatser från Region Gotland, länsstyrelsen Gotland och staten som måste röja undan de hinder som fortfarande finns. På regional nivå handlar det inte minst bristen på både laddinfrastruktur och tankställen för biodrivmedel och på nationell nivå om att skapa förutsättningar för fossilfria drivmedel med en konkurrenskraftig prisnivå.

Vi bjuder härmed in fler företag på Gotland att delta i arbetet med fossilfria transporter och att genomföra färdplanerna för fossilfri konkurrenskraft. Om vi lyckas har vi både stärkt vår framtida konkurrenskraft och bidragit till att Gotland blir såväl en nationell som internationell förebild i energi- och klimatomställningen.