Sedan förväntar vi oss ett klokt beslut av regeringskansliet om upphandlingen för framtidens gotlandstrafik.
I rapporten är de transportpolitiska målen i fokus, inte de regionalpolitiska. Konsultföretaget WSP har på Trafikverkets uppdrag har utrett det regionalpolitiska i "Slutrapport Näringsliv och boende". Tyvärr missas kopplingen mellan färjetrafiken och möjligheten till närproducerat fartygsbränsle.
Vi gotlänningar måste kräva att färjorna ska nå nollutsläpp från år 2030. Det danska rederiet DFDS planerar att introducera en ny Köpenhamn-Oslofärja från 2027 som enbart drivs av el producerad från vätgas som kommer från havsbaserad vindkraft runt Köpenhamn.
Campus Gotland tillsammans med Rederi AB Gotland/Gotland Tech Development, OX2, med flera har nyligen fått uppdrag av Energimyndigheten genom projektet Gotland Horizon att utforska om en vätgasfärja kan beställas till 2025 och vara i drift före 2030. Att Gotlandstrafiken skulle kunna bli fossilfri redan 2030 är fullt möjligt.
Val av fartygens energislag kan få en enorm påverkan. Därför bör hållbarhetskrav på hög klimatprestanda ställas i upphandlingen av färjetrafiken. Genom att ställa höga krav på färjebränslets klimatavtryck kan vi dra nytta av användningen av närproducerad förnyelsebar energi. Ett stort bidrag för att nå klimatlagens mål är att Gotlandstrafiken går i täten med fossilfri trafik redan 2030.
Låt “Pilot Gotland”, regeringens beslut att Gotland ska bli Sveriges första fossilfri region, bli vår hävstång för att uppnå vår egen energisuveränitet. Löser vi energilagring kan Gotland bli nettoexportör av energi. Planer på stora havsbaserade vindparker väster och söder om Gotland jämt befintliga vindkraft kan producera mängder av vätgas som vi kan lagra på ön.
Om vätgas från vindkraft eller LBG från biogasanläggningar kan bli en storskalig lösning för gotlandstrafiken kan detta leda till ett robust och hållbart uppsving för den lokala ekonomin. Med fossilfri kommunikation till och från fastlandet kommer Gotland att vara ett mycket attraktivt och konkurrenskraftigt ekoturistmål för Norden/Baltikum.
Våra gotländska produkter kommer att ha lägre koldioxidavtryck när de når marknaden. Fossilfri gotlandstrafik ska vara en drivkraft för alla på ön att gå över till fossilfria transport- och energisystem. Vi har inte råd att missa denna möjlighet som kan stärka Gotlands motståndskraft och attraktionskraft.