Angående ledare 8 april. För några år sedan kunde man läsa i öns lokaltidning med krigsrubriker på löpsedeln ”Se upp, gotlänningarna är feta, fattiga och dör unga”. Detta har fått oss att starta ett informationsprojekt där målet är att gotlänningen ska konsumera 30 procent mindre tillsatt socker.
Tillsatt socker i sig är inte speciellt farligt men när det överkonsumeras så blir det livsfarligt över tid. Fetma kostar det svenska samhället ca 88 miljarder per år ihop med diabetes typ 2 . Ska man räkna döda på grund av fetma i Sverige så är det fler som årligen dör av fetma än av covid.
Vi öbor är 0,6 procent av Sveriges befolkning och 0,6 procent av 88 miljarder blir 528 miljoner. Om vårt projekt kan påverka öns 528 miljoner med en procent är det 5,2 miljoner per år i besparingar och om det blir 20 procent blir det 104 miljoner plus allt lidande. Trenden är ökande fetma på stor del av befolkningen, vilket är en trend som behöver brytas.
Vi tror att detta delvis kan göras med frivillig och enkel information där den som handlar bär hem andra märken men samma vara, men med mindre tillsatt socker. Detta handlar inte om godis eller läsk som alla vet innehåller mycket tillsatt socker utan om livsmedel som vi konsumerar varje dag. Det kostar inget och tar bara några minuter extra de första gångerna, sedan blir det en ny, bättre vana. I hemmet äter man det som bärs hem så det är verkligen busenkelt att tillämpa med stor träffsäkerhet.
Vi ser det som förebyggande där det inte krävs mer kunskap än att förstå våra fyra nivåer – där grön märkning är den mängd tillsatt socker som är ok enligt WHO, upp till svart märkning som innehåller väldigt mycket socker. Vi tror att de flesta familjer väldigt enkelt kan dra ner sockerkonsumtionen med 30 procent vilket i princip är 60 procent av det vi i snitt överkonsumerar. Svensken konsumerar i snitt dubbelt så mycket tillsatt socker som hen har behov av, enligt Livsmedelsverket.
Sockerchecken har upprört delar av sockerindustrin i Sverige och antagligen även utanför rikets gränser. Sedan ett halvår har det dykt upp olika lobbyister i olika skepnader som försöker skjuta vårt lilla företag i sank då dess effekter kommer få stora effekter på miljardföretag. Detta är inte ett helt ovanligt sätt, som liknar tobaksindustrins lobbying där man med journalister och experter försökt flytta fokus från cancer till tufft attribut. Det som sker kallas konsumentmakt och det gillar inte alltid storindustrin.
När nu en ledarskribent på GA försöker med ren osanning och insinuationer skjuta vårt projekt i sank så blir jag inte förvånad. Vad vet jag om ledarskribentens avsikt och drivkraft som väljer att dissa i stället för att se möjligheterna? Vår är däremot enkel och det är att få gotlänningen att leva längre och vara mindre överviktig i ett världsunikt projekt ihop med Coop Gotland.