Gröna produkter blir svarta efter resan till Nynäshamn

Insändare2023-04-09 14:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Styrelsen för Gotlands ekologiska odlare har via LRF krävt de gotländska ståndpunkterna när det gäller Gotlandstrafiken. 

Ståndpunkterna betyder fort och ofta utan att sätta miljön som prioriterat. I en insändare så beklagar man sig för att färjepriserna är höga för att 90 procent ska exporteras till fastlandet. 

Alla inom lantbruket och speciellt inom det ekologiska vet att frakten på färjorna gör att den produkt som är grön i Visby hamn blir svart efter en resa till Nynäshamn. 

Lastar man 11 ton ekologiska varor på en lastbil som väger 15 ton så blir utsläppen 1 508 kilo co2 som produkten ska klimatbelastas med för sin resa till Nynäshamn enligt den nationella viktmetod som Destination Gotland använder. Utsläppen motsvarar att en modern lastbil i den storleken kan köra sex gånger mellan Ystad och Haparanda vilket blir allt annat än ekologiskt. 

Nu har ingen av de LRF-ansluta bolagen valt att redovisa miljöavtrycken för båttransporten då man helt enkelt struntat i detta. Hittills har detta fungerat men egentligen så lurar man kunder som inte kan göra miljösmarta val. 

Gotlands Ekologiska Odlare borde verkligen titta på utsläppen om man med trovärdighet vill kunna leverera ekologiska produkter i framtiden. 

Priset är ett problem vilket går att lösa men fartygens groteska utsläpp skulle inte varit möjliga om företagen som exporterar verkligen tog upp sina miljöavtryck. 

Utan ansvarstagande får vi inte någon förändring! Först när alla redovisar sina avtryck på riktigt kan konsumentmakt bli verklighet vilket sker mer och mer på andra produkter. 

Om Gotlands ekologiska odlareförening rannsakar sig själv så har man ett ännu större problem i det ekologiska tänket som inte fungerar i hela kedjan i dag. Framför allt så handlar det om trovärdighet att redovisa samtliga miljöavtryck som produkten gör innan den kommer till kunden. 

Dagens fartyg är bra för närodlat och en mycket stor utmaning för export.