Den kampanj som nu pågår mot att utöka kalk/cementbrotten saknar proportioner och fakta. Cirka 1,5 procent av Gotlands yta är gamla och befintliga kalkbrott - att jämföra med att cirka 25 procent av ytan är naturreservat. På Gotlands 3 000 km2 faller det varje år drygt 1 500 miljoner kubikmeter vatten som nederbörd, vilket ger en outnyttjad avrinning till havet på ca 500 miljoner per år.
Bönder på Gotland har de senaste årtiondena byggt över 100 dammar med mer än 6 miljoner kubikmeter bevattningsvatten. Bygger vi dammar längs Ihreån (Tingstäde träsks avrinning) som vi föreslår i detaljerade medborgarförslag så skulle vattnet kunna återpumpas till träsket på sommaren och bevattningsförbuden för Visby (halva öns folk) kunna tas bort. (Kostnad 40-50 miljoner kronor för 2-3 dammar).
Det finns således lösningar på vattenproblemet. Vi borde sluta pumpa så mycket grundvatten och istället ta tillvara vattenöverskottet på vinterhalvåret. Läs gärna Sten Wikströms artikel i Natur på Gotland, “Räcker vattnet på Gotland? - fråga en bonde”.
P.S Jag har inga intressen eller engagemang i cement/kalkindustin på Gotland men är mycket engagerad i att lösa vattenfrågan på vår ö.