Grundlösa argument sänker skoldebatt

Insändare2020-11-29 18:32
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Karin Nyström framför i en insändare 23 november argument för förslaget till ny skolorganisation. Resonemanget börjar bli tröttsamt då det inte svarar på varför just välfungerande skolor på landsbygden behöver läggas ner och som man omöjligt kan investera i om den gotländska skolan ska kunna fungera. 
Karin Nyström påstår helt grundlöst att barn på små skolor inte skulle få tillräckligt stora utmaningar för att växa och stärka sitt självförtroende. Hon drar också den vanliga visan om risken för att barn inte släppts in i gemenskapen på en liten skola. Visst har alla skolformer sina för- och nackdelar. Men det intressanta är att när något fungerar dåligt på en landsbygdsskola så tas det som intäkt för att skolor på landet är dåliga. När något händer på en skola i stan så drar däremot ingen slutsatsen att skolor i stan måste läggas ner.
Att det skulle vara ekonomiskt olönsamt att satsa på landsbygdsskolorna är inte heller sant. Samtidigt som Sanda skola i förslaget ska läggas ner för att undvika investeringar på 10 miljoner ska Alléskolan i Visby byggas om för 120 miljoner – mer än fyra gånger så mycket pengar per elev!

Sluta skylla skolans problem på landsbygdsskolorna. Det är hög tid att adressera det verkliga problemet: att skolan har för låg prioritet och tilldelas för lite resurser. Normer kring stad och landsbygd genomsyrar förslaget på ny skolorganisation. Först när vi förstått att likvärdighet inte betyder likformighet kommer vi att få en skoldebatt värd namnet.