Grundvatten och brandfara

Gotland är en ö med eget ekosystem. ”Vattnet finns under fötter och rötter”!

"Grundvattnet töms på industriell väg med godkännande av tjänstemän som borde se till medborgarnas väl i första hand, men i stället väljer de att titta bort och ta vägen framåt hand i hand med storindustrin".

"Grundvattnet töms på industriell väg med godkännande av tjänstemän som borde se till medborgarnas väl i första hand, men i stället väljer de att titta bort och ta vägen framåt hand i hand med storindustrin".

Foto: Tommy Söderlund/arkiv

Insändare2021-05-18 05:19
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns ingen naturlig tillrinning av färskvatten utifrån. En grundvattentäkt vid Klints på Filehajdar i Othem försvann sommaren 1979 i samband med att Cementa ledde om Spillingsåns och Närsbäckens naturliga sträckning, vid byggandet av Spillingsdammen. Denna täkt levererade 1973-1979 upp till 1 000 kubikmeter prima vatten per dygn vilket räckte till cirka 7 500 personer.

I juni halverades vattenflödet, i juli var det borta och i augusti 1979 dödförklarades täkten, ett abrupt försvinnande och en irreversibel process – troligtvis en följd av Cementas sprängningar. 

Det är inte första gången vattnet försvinner. Skriftliga beskrivningar visar att det har försvunnit från de flesta fastigheterna i centrala Slite. Det lokala företaget Randahls läskedrycksfabrik som drevs på 50-talet, fick lägga ner när vattnet i deras brunn försvann.  Att grundvattnet på File Hajdar med omnejd försvinner förvånar inte, snarare är det en logisk följd av fortsatta sprängningar i vattenförande stenlager med horisontella och vertikala sammanhängande sprickor. 

Intill regionens redan halverade vattentäkt på File Hajdar finns Cementas mastodonta stenbrott vilket utgör en fara för Tingstäde träsk. Från stenbrottet pumpas det ut drygt 1 miljon kubikmeter rent, billigt och mineralrikt vatten, per år. Detta vatten ska egentligen fylla på grundvattnet och bidra till fotosyntesen. 

I tysthet torkar och dör träd i hundratusental. Markerna är redan nu i maj knastertorra och grundvattennivåerna extremt låga. Allt detta sker i eskalerande fart. Naturen dör utan vatten, det är inget nytt och har så skett i tusentals år. Man har kunnat anpassa sig efter svängningarna. Det som sker nu är annorlunda! 

Grundvattnet töms på industriell väg med godkännande av tjänstemän som borde se till medborgarnas väl i första hand, men i stället väljer de att titta bort och ta vägen framåt hand i hand med storindustrin.  

Vilken tillsynsmyndighet axlar sitt ansvar gällande grundvattnet och 100 000-tals torkade träd i knastertorra brandfarliga marker? Vad gör politiker, länsstyrelsen och Skogsvårdsstyrelsen åt detta?

Cementa bryter vidare, med hjälp av politiker och myndigheter på Gotland i strid mot PBL, EU:s försiktighetsprincip och EU:s vattendirektiv. I Tyskland hade Heidelberg C inte haft en chans att få bryta sten på det sätt som nu sker, vilket påverkar Gotlands vattentillgångar, natur och fjärilar på ett förödande sätt.