Lägg därtill klimatförändringarna som ytterligare kommer att pressa denna livsviktiga resurs.
Det finns inte en enskild lösning på problematiken utan det är ett brett spektrum av åtgärder som krävs, på kort sikt och på lång sikt och utav alla aktörer i samhället.
Länsstyrelsen verkar för att de nationella miljömålen får genomslag i länet. Ett av dessa mål är att nå grundvatten av god kvalitet. Varje år sammanställer vi hur arbetet går. Trots att det görs mycket ser vi att det som hittills gjorts inte räcker. Det borgar för en bättre kunskap om vad som behöver göras för att verkligen förbättra situationen.
I takt med att vattensituationen blivit mer ansträngd arrangerar vi samverkanskonferenser med andra stora aktörer såsom Region Gotland, LRF och turistnäringen. Mötena ger en samlad lägesbild och möjligheter till att lösa uppkomna kriser. Skulle en akut vattenbrist inträffa så finns det nödvattenplaner för att lösa dricksvattenförsörjningen.
För att klara miljömålet krävs långsiktiga och hållbara åtgärder. Den regionala vattenförsörjningsplanen ger helhetsbilden av vilka åtgärder som prioriterats för att få önskad effekt. En viktig åtgärd är att behålla mer vatten i landskapet vilket kan genomföras på en rad olika sätt och av en rad olika aktörer i samhället.
Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet för de nämnda bergtäktverksamheterna. Vi håller frågan om skydd av grundvatten mycket högt vid prövning av dessa verksamheter.
Vi verkar exempelvis för att inget grundvatten från täkter får ledas bort direkt till havet utan det ska i möjligaste mån återanvändas, infiltreras eller samlas upp. Det vilar även ett stort ansvar på verksamhetsutövarna att grundligt utreda konsekvenserna på grundvatten och att säkerställa att dricksvattenförsörjningen från allmänna och enskilda brunnar inte äventyras. Detta är reglerat i domstolens meddelade tillstånd och villkor för verksamheten.
Dricksvattentillgången och rent grundvatten är i allra högsta grad även en beredskapsfråga och därmed ingår det även i länsstyrelsens totalförsvarsarbete.
På senare år har vattenfrågan fått allt större utrymme på alla nivåer i samhället, från EU till oroliga grundvattenkämpar – det borgar för en ökad takt i åtgärder och ökade möjligheter.
Miljömålsrapporten och vattenförsörjningsplanen finns att läsa på vår webbplats.