Grus i maskineriet för Hansakommissionen

Ett exempel på hur vi drabbas av SAS inställda flyg.

Ett SAS-plan på Visby flygplats. Blir en sällsynt syn under årets två sista månader.

Ett SAS-plan på Visby flygplats. Blir en sällsynt syn under årets två sista månader.

Foto: Dennis Pettersson/Helagotland.se

Insändare2024-10-01 12:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En ö behöver säkra kommunikationer – det är ingen nyhet för oss gotlänningar. Vi behöver dem för vårt eget resande, för anhörigas resande, för affärsutbyte och för turister. Utbudet behöver vara känt och bokbart med god framförhållning.

Jag tänker nu uteslutande betrakta detta ur mitt perspektiv som Hansans vice ordförande. Hansan har beslutat att ge Visby/Region Gotland förtroendet att vara värd för Hansedagen 2025. Det förtroendet hade kunnat få en bättre start. 22-24 november ska Visby för Hansekommissionen visa upp att man är en tillförlitlig värd. Kommissionen består av en representant per land. Tyskland har dock fem eftersom drygt halva antalet Hansestäder är tyska. Alla är representanter för sitt land/sin delstat. På höstmötet ska kommissionen ta del av hela innehållet i den kommande Hansedagen, komma med eventuella krav på förändringar och fatta beslut om program och kostnader för deltagande på vissa delar, t ex Hansemarknaden. Det finns riktlinjer att tillgå.

Det mötet har nu drabbats av SAS inställda flyg. Vad det innebär i slutänden vet vi inte. Vad säger de inbjudna städerna på hemmaplan om det besked som gick ut från Hansakontoret i Lübeck i fredags? Sex städer meddelade redan under fredagen att de inte ser någon möjlighet att delta.

Hansedagen har alla förutsättningar att bli en framgång för Gotland: vi är en av de äldsta Hansestäderna, vi har Hansaköpmännens medeltida kista i original i domkyrkan, vi har en unik Hansestadsmiljö som gjort oss till världsarv, vi har god renommé för vårt värdskap med mera. 1998 var första gången mer än 100 städer deltog på en Hansedag. Nu finns det många fler medlemmar – så nu det vore självklart att få hit ännu fler Hansestäder, vars deltagare är potentiella kommande semesterfirare på Gotland. Detta, tillsammans med fortsatt näringslivsutbyte, är en av anledningarna till att det är intressant att vara värd för Hansedagen. Men först måste man veta att man kan lita på hur man tar sig hit och hem igen!