Gynna svenska bönder – slopa beteskravet

Det är egentligen enkelt: ska vi kunna äta svensk mat så måste bönderna kunna producera den maten.

En ko ger sig själv massage.

En ko ger sig själv massage.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Insändare2024-09-29 14:03
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är sannerligen inte lätt att vara bonde i Sverige. Förutom hundratals regler att förhålla sig till har svenska mjölkproducenter en enorm konkurrensnackdel gentemot sina europeiska grannar, i form av den svenska lagstiftningen om beteskrav. Lagen kom till i slutet av 1980-talet, i en tid då mjölkkor stod uppbundna i djurstallar året runt, och innebär att djuren måste gå ute under ett antal månader per år oavsett hur de tillbringar årets övriga månader. Idag, 35 år senare, har djurhållningen förändrats enormt. Många bönder har lösdriftsstallar, där kon kan röra sig fritt, äta när hon vill, lunka i väg för att bli mjölkad och lägga sig och idissla när, och där, det passar henne. Många kor kan rentav bli ompysslade i en massagemaskin. Allt handlar om att skapa goda förutsättningar för att få välmående djur. Jag har inte träffat en enda bonde som inte värnar om att dennes djur ska ha det bra. För när djuren har det bra, kan också bonden producera den mat som så småningom ska stå på våra bord.

Inget annat EU-land har nationell beteslagstiftning. Bönder i andra EU-länder, som tar ut korna på bete, har möjlighet att få ersättning för de merkostnader som detta innebär. Om beteskravet för mjölkkor i lösdrift försvinner ur svensk lagstiftning blir det möjligt att kompensera de svenska bönderna när de tar ut sina djur, och därmed stärka deras konkurrenskraft och möjligheter att fortsätta producera svenskt.

Kristdemokraterna har länge, som enda parti, drivit frågan om förändrad beteslagstiftning. När jag var ny i partiet lade jag, på mitt allra första KD-riksting, en motion som handlade om att ta bort kravet på betesdrift för mjölkkor i lösdrift. Inspirationen kom från en gotländsk mjölkbonde. Motionen antogs, och nu har dess innebörd letat sig hela vägen till regeringen, där vår kristdemokratiske landsbygdsminister Peter Kullgren tagit vid för att göra verklighet av förslaget. Bakom sig har han många svenska bönder och en massa andra människor som har insett att förändringen behövs för att öka konkurrenskraften och undvika total avveckling av svensk mjölkproduktion.

I Sverige är vi världsbäst på djurvälfärd. Det kommer vi att kunna fortsätta vara även med en förändrad beteslagstiftning. Med den skillnaden att bönderna faktiskt får betalt för det jobb de gör. Om inte har vi snart inga bönder kvar, och inga kor som kan bidra till vår livsmedelsförsörjning.