Hållbar utveckling förutsätter balans

Svar på Anna Hrdlicka (L) och Anna Eklunds (L) insändare i GA 4 april.

Balansövning.

Balansövning.

Foto: David Goldman

Insändare2024-04-08 18:28
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Moderaterna Gotland strävar efter att skapa en hållbar framtid för Gotland där vi kan bevara och vårda vår unika natur samtidigt som vi tar till vara på de möjligheter till utveckling och tillväxt som finns.

Först och främst vill jag klargöra att vår ambition i Moderaterna Gotland är att finna en balans mellan att bevara Gotlands unika natur och samtidigt möjliggöra ansvarsfull och hållbar utveckling. Denna inställning präglar också mitt arbete som ordförande i miljö- och byggnämnden. Vi tror starkt på att det är möjligt att kombinera skyddet av vår värdefulla kust och natur med en rimlig utveckling som kan gynna både fastboende och besökare.

Vi vill inte att Gotland ska bli ett stort naturreservat där utveckling hämmas. Istället ser vi potentialen i att tillåta viss utveckling nära vatten, som små serveringar, kiosker och andra verksamheter, som kan höja besöksvärdet och göra livet enklare och mer njutbart för dem som besöker våra stränder.

Vi har länge drivit frågan om att inrätta fler LIS-områden (landsbygdsutveckling i strandnära läge) på Gotland. Vi ser detta som ett sätt att möjliggöra en strukturerad och långsiktig planering längs våra stränder, där både boende, anläggningar och infrastruktur kan utvecklas på ett hållbart sätt. Detta är inte en fråga om att "lätta på strandskyddet" i allmänhet, utan snarare att införa tydliga och väldefinierade ramar som kan vägleda och underlätta för lokala initiativ och utvecklingsmöjligheter.

Jag vill också betona att jag inte har övergett några tidigare ståndpunkter eller linjer. Mitt engagemang och Moderaternas vilja att driva på för en reformerad strandskyddslagstiftning kvarstår – där vi bland annat vill öka möjligheterna till bebyggelse nära vatten och få mer att säga till om när det gäller att peka ut vilka strandnära områden som är aktuella för utveckling. Vidare kan jag inte förstå hur det kan vara ett problem att jag uppmanar boende på Gotland att lämna in förslag på LIS-områden, detta stärker demokratin och ger invånarna möjlighet att påverka utvecklingen av våra kuststräckor. 

Sammanfattningsvis strävar jag och Moderaterna efter att skapa en hållbar framtid för Gotland där vi kan bevara och vårda vår unika natur samtidigt som vi tar till vara på de möjligheter till utveckling och tillväxt som finns. Vi hoppas att våra insatser och förslag kan bidra till att stärka Gotlands attraktions- och konkurrenskraft samtidigt som vi värnar om vår värdefulla kust och natur för framtida generationer.