Nämnden har haft ett tydligt fokus på klimatet. En ny prissättningsmodell har införts för att möjliggöra investeringar som minskar koldioxidutsläppen, exempelvis genom att byta från diesel till HVO100. Även ett nytt regelverk för laddinfrastruktur tagits fram för att främja elbilar och investeringar i solceller på regionens fastigheter har genomförts. En klimatanpassningsplan har antagits för att stärka öns beredskap mot klimatförändringar. Åtgärder för att förbättra luftkvaliteten i Visby, särskilt mot partiklar (PM10) har också prioriterats. Därtill har hastigheterna i Visby sänkts från 50 till 40 km/h för att förbättra trafiksäkerheten och minska utsläppen.
Vatten är en central fråga på Gotland. Beslut har tagits om Visbys framtida vattenförsörjning och förhandlingar pågår med företag som Nordkalk och Heidelberg om att använda vatten i kalkbrott för vattenleveranser. Flera kampanjer för att minska vattenförbrukningen har också genomförts, vilket är viktigt för att trygga vattenförsörjningen på lång sikt.
När det gäller avfallshantering har regionen nu tagit över ansvaret för förpackningsinsamlingen, och nästa steg blir att införa fastighetsnära insamling för att underlätta återvinning för hushållen och minska miljöpåverkan. Återvinningsstationerna är nu öppna dygnet runt, vilket gör det enklare för gotlänningarna att återvinna.
Flera projekt för att utveckla Gotland har inletts och genomförts. Bygget av ett badhus i Visby ska påbörjas, en idrottshall i Roma är på gång och förbättringar har gjorts i Hemse ishall, samtidigt som en ny busshållplats i Roma har invigts. Ny brygga byggs i Kallis och planeras vara klar till våren. Dessutom byggs nya boenden som ett LSS-boende på Terra Nova och ett särskilt boende i Klintehamn. För de allra minsta har flera lekplatser renoverats, som i Tallunden där nya toaletter också byggts. En ny lekplats i Roma är färdig. Alléskolan har invigts denna höst – en helt ny skolbyggnad som ger bättre undervisningsmöjligheter för lärare som elever.
Vidare har vi inom S och M strävat efter breda uppgörelser i så många ärenden som möjligt. Detta för att få så stort genomslag som möjligt och säkerställa att besluten gynnar så många gotlänningar som möjligt. Flera uppdrag lämnats till förvaltningen från politiken. Utvecklingen av Stora torget och Södertorg, service vid bad- och besöksplatser samt en översyn av vår parkeringsstrategi är bara några exempel.
Vi politiker kommer att fortsätta ge uppdrag till förvaltningen för att säkerställa en hållbar och positiv utveckling av Gotland.