Halvtid för barn- och utbildningsnämnden

Nu har halva mandatperioden gått sedan Socialdemokraterna och Moderaterna bildade en ny majoritet och tog över styret av Region Gotland.

Barn- och utbildningsnämnden har gjort viktiga investeringar i förskolan.

Barn- och utbildningsnämnden har gjort viktiga investeringar i förskolan.

Foto: Jennifer Grönquist

Insändare2024-10-07 09:06
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De två första åren har varit en tid som präglats av en osäker omvärld och en ekonomisk turbulens med inflation, stigande kostnader och minskade statsbidrag. Situationen är tuff och nu måste vi tillsammans ta ansvar för en långsiktigt hållbar framtid för gotländsk välfärd.

Skolan står inför många utmaningar med brist på både pengar och lärare. Dessutom ser vi att elevkullarna blir allt färre och en del skolor både på landet och i stan står med tomma platser.

Vi ser ändå att det finns mycket vi kan göra för att stärka skolan. Barn- och utbildningsnämnden har under dessa två år arbetat med att säkra att alla barn ska erbjudas en likvärdig skola av hög kvalitet över hela ön.

Därför har vi:

– Säkrat en förskola i Kräklingbo. Den nuvarande fristående förskoleverksamheten har givits möjlighet att komma in i skolans lokaler, vilket gjorts i samverkan med GUBIS och lokala intressen.

– Byggt en ny förskola i Väskinde. Det blir en av Gotlands största med plats för 100 barn på sex avdelningar. Även utomhusmiljön har rustats upp med ny gräsyta, bollplan och små kullar. Att förskolan får nya lokaler innebär även att ytor frigörs i skolbyggnaden och skapar möjligheter för skolan att fortsätta utvecklas.

– Beslutat att ge ett tillskott på 1,5 miljoner under 2024 till barnomsorg på obekväm tid då förskolan har sett ett ökat behov i takt med att inflationen stigit. Dessutom har behovet av särskilt stöd ökat.

– Beslutat att skjuta till 5,4 miljoner under 2024 till anpassad skola (före detta särskolan) på grund av ett ökat antal elever.

– Invigt nya Alléskolan som fått nya och större lokalen med plats för 300 barn i årskull F-6.

– Startar Öppna förskolan i Slite en gång i veckan. Vi ser även över möjligheterna att öppna på fler platser på landsbygden.

Gotland har och ska fortsätta ha en bra skola med hög kvalitet. Det skapar trygghet för barn, föräldrar och personal. Det ger också barn förutsättningar att lyckas i skolan. Det är den viktigaste investeringen i vår framtid.

Vi tar ett långsiktigt ansvar för skolan och förskolan på Gotland.