Handhavandefel bakom avvikelser

Insändare2020-12-30 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Angående förmodade lagöverträdelser i kollektivtrafiken.

P4 Gotland och helagotland.se har efter anonyma tips tidigare rapporterat om förmodade lagöverträdelser i Gotlands kollektivtrafik. Underlaget som det hänvisas till är utdrag ur det system som sammanställer data från bussarnas färdskrivare.

Det är viktigt att understryka att en avvikelse i systemet inte per automatik innebär att det skett en lagöverträdelse, då avvikelsen kan ha andra förklaringar. En avvikelse kan exempelvis bero på att man som förare helt enkelt ej tryckt rast på färdskrivaren när man har rast. Detta är också något som Transportstyrelsen ger stöd för i den intervju som P4 Gotland gjorde.

Efter rapporteringen har Bergkvarabuss nogsamt gått igenom datan från de färdskrivare som används i bussarna som används i Gotlands kollektivtrafik. I analysen har vi kunnat konstatera att avvikelserna, trots genomförda utbildningsinsatser, beror på handhavandefel i hanteringen av färdskrivarna. Som en följd av detta har ytterligare utbildningsinsatser planerats in. 

I något enstaka fall har vi kunnat konstatera att det inträffat en avvikelse som berott på defekt utrustning. Ett exempel på detta är det fall som i media beskrivits som att en förare kört i 15 timmar, vilket då alltså inte varit fallet. Den defekta utrustningen är nu utbytt.

All kollektivtrafik, så även här på Gotland, planeras av välutbildade trafikplanerare som konstruerar omlopp och arbetsscheman efter de lagar och regler som råder, och med en rimlig tidsmarginal så att förarna ska kunna hålla sina tidtabeller.

Både Gotlands kollektivtrafik och Bergkvarabuss arbetar hårt varje dag för att upprätthålla en så trygg och säker kollektivtrafik som möjligt på Gotland, trots rådande pandemi. Vi önskar alla som är beroende av kollektivtrafiken varmt välkomna ombord!