Handskar ger ofta en falsk trygghet

Skyddshandskar ger en falsk trygghet.

Skyddshandskar ger en falsk trygghet.

Foto: Staffan Löwstedt/TT

Insändare2020-10-24 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till insändare i GT 20 oktober: ”Håll avståndet på lasarettet” skriven av signaturen GS.

Tack för att du ger oss fin återkoppling på att besökare anmodas hålla avstånd och så vidare när de besöker centralkassan för att betala för sitt besök. Det är ju det vi vill förmedla och bra att få bekräftelse på att det går fram. 

Dina frågor om den normala hanteringen av legitimering vid Visby lasarett och hur många leg som hanteras per dag ska jag och hygiensköterskan besvara eller bemöta så gott vi kan.

Den normala hanteringen för en patient att styrka sin identitet vid olika besökstyper inom hälso- och sjukvården, styrs av lagar och framtagna riktlinjer och rutiner. Verksamheten omfattas av Patientdatalagen och vården följer Socialstyrelsens föreskrifter. 

Generellt gäller att alla personer som söker vård ska legitimera sig med godkänd legitimationshandling. Det ska framgå i kallelser om sådan finns. Identitetskontroll ska ske varje gång en person blir föremål för en medicinsk åtgärd. Undantag finns. Genomförd identitetskontroll ska alltid dokumenteras. Det är det du sett när personalen skriver in dina siffror i datasystemet. 

Utifrån det jag beskrivit ovan så är det svårt att svara på din fråga om hur många leg som hanteras per dag? Uppvisandet av identitetshandlingen kanske börjar i Centralkassan vid kassa- och besöksregistreringen, fortsätter sedan med uppvisande inom laboratorieverksamheten eller inför annan medicinsk åtgärd som erbjuds inom lasarettet. 

Vidare läser jag i din insändare att du tar upp dataskanning av legitimationer. Det är en relevant fråga och skulle kräva systemstöd i våra verksamheter, som inte finns i dag mig veterligen. Något ytterligare vården kan lära sig av den pågående pandemin kanske ?

Att hantera föremål som till exempel legitimationen med bara händer utgör ingen smittrisk i sig. Det är mycket viktigt att personalen som hanterar legitimationen har en god handhygien, det vill säga spritar händerna innan och efter de har hanterat legitimationer. 

Att använda handskar leder många gånger till en falsk trygghet eftersom handskarna snabbt blir smutsiga och man då fördelar eventuella smittämnen på olika föremål. Coronaviruset smittar via luftvägarna och behöver därför nå näsa, mun eller ögonen för att man ska bli sjuk, man kan inte bli smittad via huden om man kommer i kontakt med viruset med händerna.