Inga förbehåll finns mot kärnvapen och i praktiken betyder avtalet att Sveriges självständighet begränsas avsevärt.
I mars 2024 lämnade vi över namninsamlingen ”NAJ till DCA” till de gotländska riksdagsledamöterna Hanna Westerén (S) och Jesper Skalberg Karlsson (M). Våra krav, undertecknade av 628 gotlänningar, var:
• att de gotländska riksdagsledamöterna tar ansvar för Gotlands framtid och röstar nej till DCA.
• ett tydligt förbud mot kärnvapen på Gotland och etablering av amerikanska militärer på vår ö.
• att Gotland ska förbli en fredlig, demokratisk och inkluderande plats.
Riksdagsledamöterna förklarade att de inte delade oron, utan tänkte rösta ja. I en krönika i Gotlands Folkblad skrev Westerén att DCA-avtalet stärker svensk säkerhet. Men nu när omröstningen närmar sig har kritiska röster höjts inom det egna partiet.
I en debattartikel i Aftonbladet den 13/6 riktar S-kvinnor och Socialdemokrater för tro och solidaritet skarp kritik mot avtalet. Bland annat kräver de: ”att regeringen sätter svenska folkets säkerhet främst och tydliggör att kärnvapen aldrig ska förvaras eller transporteras inom landets gränser.”
Bilden delas av Region Gotland som i remissvaret om avtalet skriver: "Region Gotland vill med eftertryck framhålla vikten av Regeringens ställningstagande mot kärnvapen och vill framhålla att inga kärnvapen ska finnas på gotländsk mark samt att skrivningar kring det måste stärkas.” Flera andra kommuner har uttryckt liknande farhågor.
Finlands justitiekansler Tuomas Pöysti har riktat skarp kritik mot Finlands motsvarande avtal, bland annat för att det inskränker landets suveränitet. Pöysti har också invänt mot att USA får rätt att under ”extraordinära omständigheter” vidta ”nödvändiga och proportionerliga åtgärder” i Finland, även på andra platser än i militärbaserna. Samma sak skulle gälla om avtalet mellan Sverige och USA röstas igenom.
Tycker Hanna Westerén som S-kvinnor och Region Gotland att avtalet behöver tydliggöras när det gäller kärnvapen? Håller hon med Finlands justitiekansler Pöysti om att ett sånt här avtal inskränker suveräniteten? Förstår hon varför vi är många på Gotland som är oroliga för vad DCA-avtalet kan innebära för vår framtid?
I så fall borde hon rösta nej den 18 juni.
Har Westerén ändrat sig om DCA?
DCA-avtalet föreslår bland annat att USA:s militär får tillgång till 17 svenska baser med rätt att lagra ammunition, vapensystem och att stationera amerikanska soldater.
Knut Stahle, med protestlistan mot DCA-avtalet, som har skrivits under av 628 personer på Gotland och postats till de två gotländska riksdagsledamöterna.
Foto: Hanna Mi Jakobson
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.