Sedan kommer en hel hög med turister. Som mer än fördubblar antalet personer på ön. Ändå förväntas vården att kunna ta hand om den ökade belastningen med samma medel som vid lågsäsong. Låt oss t ex titta på ambulansen.
Normalt dagtid så finns det, från norr till söder, en ambulans i Slite mellan kl.8-18. I Visby en ambulans kl 00.00 - 24.00. En "dagambulans" mellan kl 12.00-22.00.
I Hemse en ambulans mellan 00.00-24. Sedan finns en ambulanshelikopter med personal. Men den kan inte alltid flyga på grund av vissa väderfenomen. I och för sig så kan dom gå över på vanlig ambulans men det gör de bara vid prio-1-fall. Det vill säga att alla som fallit och brutit benet och så vidare får vänta tills en ambulans är ledig. En och annan timma senare...
Så i praktiken så finns det bara två ambunser på ön nattetid. Detta är vid normaltid utan turister. Så även vid högsäsong.
Sedan förväntas sjukvården att leverera en bra vård...
Det fattas en beredskap för det oförutsedda. På vårdsidan.
Men för att rädda egendom och lösöre, så finns det många resurser. Det finns lagar och regler som styr det. Men inte att det ska finnas ambulans eller sjukvård. Så i princip finns det inget som säger att region/landsting ska tillhandahålla en ambulans.
Jämför bara antal stationer för räddningstjänsten och anställda. Sedan de på ambulansen....
Räkna sedan på antalet larm på ett år för de räddningstjänsten och ambulans... Ambulansens larm har ökat med cirka tiofallt de senaste 10-15 åren. Grunden till det kan diskuteras. Men beredskapen är i stort sett densamma.
Ska man vara krass så behövs det bara en tandemcykelolycka i till exempel Tofta. Så är alla resurser tömda för ambulansen.
När sedan Regionen, i all sin vishet, bestämmer att dra ned på antalet ambulanser, i den nya upphandlingen, och tycker att man uppgraderar dem med bara att använda vidareutbildade sjuksköterskor så ökar det inte närvaron av kompetens på plats. Låter bra på pappret. Men rimmar illa för medborgaren.