Heidelberg sätter tryck i vattenfrågan

På tekniska nämnden den 18 december fanns åter ett viktigt beslutsärende rörande Heidelberg Materials ansökan om utökad brytning på File Hajdar.

Vad är priset, för vilket vatten?

Vad är priset, för vilket vatten?

Foto: Michael Probst

Insändare2024-12-22 14:04
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Denna gång gällde det ett avtal om vattenleverans från de dammar som bildas i de äldre delarna av brotten utanför Slite.
Region Gotland och Heidelberg kommer alltså redan nu – innan bolagets ansökan är behandlad i Miljödomstolen – skriva avtal om ersättningen av det vatten som kommer att försvinna ur alla de brunnar som påverkas av en utökad brytning.
Att Heidelberg vill ha ett sådant avtal som trumfkort i domstolsförhandlingen är givet, bolaget hoppas att det ska påverka domstolen i deras riktning när riskerna för Gotlands grundvatten ska utvärderas. Att Region Gotland går med på att skriva avtalet och så beredvilligt ge Heidelberg den fördelen är däremot uppseendeväckande enligt Miljöpartiets mening.

När vi ställde frågan om varför regionen vill ingå ett sådant avtal innan domstolsförhandlingen, blev svaret från Tekniska förvaltningen att Heidelberg i avtalet erbjuder många gånger mer vatten än vad som förväntas bli bortfallet i regionens nuvarande täkter utanför Slite – samt att företaget inte skulle erbjuda detta om regionen inte skrev på avtalet redan nu, innan domstolsförhandlingarna.
Miljöpartiet kan inte tolka detta svar på annat sätt än att Heidelberg i praktiken betalar Regionen för att lättare få igenom sitt nya tillstånd, ungefär; »skriver ni på får ni mycket vatten, gör ni det inte så får ni inte mer än vad domstolen beslutar«. Miljöpartiet menar att detta sätt att agera är helt oacceptabelt och närmast är att betrakta som en form av utpressning.

Det är fortfarande oklart i avtalet vilken vattenkvalitet som Heidelberg ska leverera och avtalet friar dessutom Heidelberg från ansvar gentemot tredje man, exempelvis lantbrukare, företag eller privatpersoner vars verksamhet kan lida skada om vattenleveranserna uteblir. Den kostnaden får Region Gotland ta. Påverkar den utökade brytningen tillflöden till Tingstäde träsk, vilket är troligt, så kommer inte heller dessa volymer att räcka särskilt långt.

Miljöpartiet begärde att regionen skulle vänta med att skriva på avtalet tills efter domstolsförhandlingen – men fick tyvärr inget gehör för det. Vi reserverade oss därför tydligt mot beslutet, vilket Miljöpartiet anser är skadligt för Gotland. Vänsterpartiet avstod från att delta i beslutet, men övriga partier gick Heidelberg till mötes och godkände avtalet utan invändningar.