Hela Sverige behöver folkbildning i olika former

Den 19 september ställer sig Sveriges 156 folkhögskolor tillsammans upp och manifesterar #FolkhögskolanBildarSverige. Gotlands folkhögskola är en av dessa skolor.

Folkhögskolan är en plats för livslångt lärande.

Folkhögskolan är en plats för livslångt lärande.

Foto: Lina Örn 2023

Insändare2023-09-19 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I resten av landet har många folkhögskolor drabbats hårt av det ekonomiska läget och uteblivna statsbidrag. 

Det har resulterat i att många kurser tvingats avvecklas och lärare och annan skolpersonal har sagts upp. I sympati med dessa skolor och med dem som nu inte får en chans att välja en ny väg i livet vill vi sprida budskapet: folkhögskolan bildar Sverige! 

Hela Sverige behöver folkbildning i olika former. Folkhögskolorna skapar genom demokratiuppdraget stabilitet i samhället. Folkhögskolorna skapar trygghet för både unga och äldre människor som vill växa. 

På folkhögskolan möts människor, utbyter erfarenheter och utgör en stark kraft mot antidemokratiska strömningar. Att folkhögskolorna finns och fortsätter att värna kunskap, bildning och alla människors värde är avgörande för att upprätthålla den bildningsnivå och den demokratiska grund som vi som samhälle behöver. 

För att kunna fortsätta med detta jätteviktiga bildningsarbete behöver skolorna stabilitet i ekonomi och inte hot om minskade anslag. 



Gotlands folkhögskola finns i Hemse och i Fårösund. Du kanske har en relation till oss. Kanske känner du någon som gått en kurs hos oss, kanske har du gått en själv. Du kanske vet vad vi sysslar med eller tror att du vet. Kanske har du aldrig tidigare hört talas om utbildningsformen. 

Vi reder ut det: Folkhögskolan är en utbildningsform för vuxna där kurserna står fria från centrala läroplaner. De första folkhögskolorna startade 1868 och har sedan starten varit en viktig del i skapandet av ett modernt och demokratiskt samhälle. 

Folkhögskolorna ger både möjlighet att vidareutbilda sig, stärka sin ställning på arbetsmarknaden och att utveckla sitt intresse inom ett visst område, till exempel musik, skrivande, textilt hantverk eller foto. 

Folkhögskolan har en viktig kompensatorisk roll i utbildningssystemet, i synnerhet för de 150 000 unga i Sverige som varken jobbar eller studerar. För många av våra deltagare är folkhögskolan en vändpunkt och en väg till sysselsättning. 

Ett grundläggande skäl till att staten stödjer folkbildningen är att den bidrar till en demokratisk utveckling av samhället. Att dra ner på det vore förödande. Som samhälle behöver vi platser för livslångt lärande för alla, oavsett tidigare studiebakgrund. För upprätthållandet av demokratin i hela landet.