Elektriciteten är en helt avgörande del av vår infrastruktur. Som regionchef för Företagarna Gotland vet jag att det trots braskande tidningsrubriker om vilka som är vinnare när elpriserna stiger till aldrig anade höjder så finns det egentligen bara förlorare när en del av Sverige vinner på en annan dels bekostnad. Företagarna representerar landsbygd och stad och små och medelstora företag inom alla möjliga olika branscher. Vi vet att företag med billigare el i norr behöver varor och tjänster från företag med dyrare el i söder – och allt däremellan. Vi behöver varandra.
Sedan tio år tillbaka är Sverige indelat i fyra elområden, från norr till söder. I dag produceras elen huvudsakligen i norra Sverige, samtidigt som störst efterfrågan finns i landets södra delar. Bristande kapacitet att överföra elen från norr till söder gör att vi blir sårbara såväl för dyra och tillfälliga lösningar som för elavbrott. Tanken bakom elområdena är de ska ge incitament att starta elproduktion där priset är högt, men systemet får nu helt klart inte önskad funktion. Vi ser nu hur elpriset har skjutit i höjden och företagen måste nu räkna med att det är tio gånger dyrare el i södra Sverige än i norra delarna av landet.
De skilda världarna som nyckfulla politiska beslut och bristen på långsiktighet i planeringen inneburit påverkar företagens lönsamhet, investeringar och sysselsättning. Det bygger också upp ohållbara inhemska konkurrenshinder. Med en minskad produktion och skenande priser på el i södra Sverige krävs en reform av våra elområden. Prisskillnaderna är orimliga och de hämmar både företagsklimatet och företagens möjligheter att bidra till omställningen.
Hur kunde det bli så här? Dagens situation beror på både tillfälliga och strukturella faktorer som samverkar och ger upphov till de nu extra dramatiska prisskillnaderna. Gynnsam vind i norra Sverige och svag vind i söder har förstärkt den underliggande geografiska effekt-obalansen i den svenska energiproduktionen. Detta förstärks av att kärnkraftreaktorer i södra delen av landet stängts av. Samtidigt har den avtagande coronakrisen ökat efterfrågan på kontinenten med stigande priser på både fossila bränslen och utsläppsrätter som följd. Sveriges småföretag kan och vill bidra i omställningen till ett mer hållbart samhälle.
Läget är allvarligt, men det finns lösningar för de som är beredda på att lyssna och agera rationellt för hela landets bästa. Sverige måste säkra en ren elproduktion och distribution som kan tillgodose elbehovet i hela landet närhelst det behövs. Näringslivets omställning, expansion av befintliga verksamheter eller nyetableringar ska inte behöva stoppas på grund av otillräcklig elförsörjning.