Hitta hem med Muharrem Demirok

Insändare2024-06-29 11:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

C stod upp för borgerligheten när alliansen upplöstes och vårt demokratiska samhälle klämdes från höger. Muharrem Demirok (C) värnar byggstenarna i folkhemmet. Det folkhem som populisterna vill framhålla i eget syfte men i praktiken föröder.

Demirok värnar landsbygden och tar klimatfrågorna på allvar. C står upp för den lilla människan, framhåller integrationens betydelse och vill ge en andra chans när samhällets insatser inte har räckt till.

På skolans område talar Demirok om introduktionsår för alla och uppföljning utifrån den enskildes behov. C ser integrationens betydelse. I Almedalsparken debatterade Demirok med en representant för ett parti som istället bygger segregation och utanförskap. Ett parti som nu vill framstå som det nya skolpartiet. Men allt kan inte produceras i en trollerifabrik.

Demirok talar om en "varm liberalism". Det är också en signal till L och KD att inte fortsätta att riskera sin riksdagsstatus 2026 utan istället försöka att hitta hem. Det skulle kunna borga för regeringsalternativet L+KD+C+MP+S.

Ett annat framtida  regeringsalternativ kan vara M+S. Det vore visserligen att inte få tillgång till de mindre partiernas demokratiska potential, men det vore likväl ett steg närmare det datum när högerextremismens ansikte har fått den plats det förtjänar i folkhemmets historia.