2018 beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden att införa PCI (ballongsprängning vid hjärtinfarkt). Pandemin och lokalbrist fördröjde införandet. Nu har lämpliga lokaler skapats. En ny förstudie har nu gjorts av sjukhusledningen där man avrått från PCI, något vi ifrågasätter.
Hjärtinfarkt är en av de vanligaste och dödligaste sjukdomarna. Gotland är den enda regionen i Sverige utan PCI i egen regi. Vid STEMI, där ett kranskärl är helt tilltäppt, krävs snabb behandling för att återställa blodflödet. På Gotland används först propplösande medicin (trombolys) i väntan på PCI i Stockholm. Trombolys kan inte alltid ges, fungerar inte alltid och är riskfylld. Helikoptertransporten förhindras ibland av väder eller andra faktorer. Fördröjningen kan leda till allvarliga komplikationer och i värsta fall död, något vi alla har erfarenhet av. Endast enstaka sjukhus använder fortfarande trombolys vid STEMI.
Vid NSTEMI, där kärlet inte är helt tilltäppt, rekommenderas PCI inom 24 timmar. Transporten fördröjs ofta på grund av platsbrist i Stockholm, vilket förlänger vårdtiden och ökar riskerna.
Sjukhusledningen hävdar att vården på Gotland är likvärdig med resten av landet, men blundar för forskningen, som tydligt visar att PCI är bättre än trombolys vid STEMI. Dessutom har man valt att inte väga in statistik från det världsledande hjärtinfarktregistret Swedeheart som visar att Gotland ligger bland de sämre i landet vad gäller sjukhusvårdad hjärtinfarkt, delvis på grund av avsaknaden av PCI.
Argumentet att det är svårt att rekrytera PCI-operatörer är hypotetiskt. Flera erfarna operatörer har redan uttryckt intresse för att arbeta på Gotland. Vidare framhålls att verksamheten skulle vara sårbar, men detta gäller generellt för sjukvården på Gotland pga vår litenhet. Kompetensutveckling och samarbete med större sjukhus är redan en naturlig del av verksamheten och gäller även för PCI.
Införande av PCI skulle dessutom kunna spara pengar på sikt, genom minskade helikoptertransporter och kortare vårdtider.
Att erbjuda PCI har tydliga medicinska fördelar. Vi jobbar ständigt på att förbättra hjärtsjukvården på Gotland och strävar efter en så jämlik vård som möjligt i hela vårt land.
Vi föreslår följande:
- Att vara delaktiga i processen kring underlag, beslut och införande av PCI.
- Att hjärtinfarktvården prioriteras med ökade resurser till hjärtsjukvården på Gotland.