Trots otaliga varningar och rapporter är situationen för dessa viktiga aktörer inom utbildningsväsendet alarmerande. Var fjärde skolledare i både skola och förskola riskerar att bli utbränd, och kraven från vårdnadshavare och elever samt hot och våld på skolorna ökar stadigt.
Sverige har dessutom OECD:s högsta rektorsomsättning. Det är dags att huvudmännen börjar ta sitt ansvar och agera systematiskt och strukturerat för att förbättra skolledarnas arbetsmiljö.
En av de senaste rapporterna från Afa, "Allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro", visar att allvarliga arbetsolyckor i Sverige ökar. Fallolyckor och färdolycksfall till och från jobbet är särskilt framträdande.
Även om antalet arbetssjukdomar har minskat något på grund av minskade covid-19-fall, är nivån fortfarande hög. Skador orsakade av hot och våld har också ökat. Skolledare och lärare är särskilt utsatta, med 345 allvarliga olycksfall under 2022, vilket är en ökning från 1,3 till 1,7 per 1 000 sysselsatta.
Hälften av dessa olyckor ledde till medicinsk invaliditet. Dessutom registrerades 2 118 långa sjukfall bland skolledare och lärare, vilket motsvarar 13,5 per 1 000 sysselsatta.
Detta är inte bara siffror. Det är individer som påverkas, och det är elevernas kunskapsutveckling som lider. Som Anders Forsell, chefsförhandlare på Sveriges Skolledare, påpekar, leder all stress, alla olyckor och allt våld som drabbar skolledarna till negativa konsekvenser för eleverna.
En annan rapport från Facken i välfärden, "Miljarder skäl att förbättra arbetsmiljön", målar upp en ännu mörkare bild. Mellan 2010 och 2023 har stressrelaterad sjukfrånvaro femdubblats i Sveriges kommuner och regioner.
Välfärdssektorn, där skolorna ingår, är överrepresenterad i statistiken. Fyra av fem drabbade är kvinnor, vilket lyfter fram allvarliga problem med ojämställdhet i arbetslivet. För att lösa detta måste chefer och personal ges rätt förutsättningar.
Anders Forsell understryker vikten av att huvudmännen nu måste börja arbeta systematiskt och strukturerat med skolledarnas arbetsmiljö. Även om vissa kommuner gör ett bra arbete finns det många områden där förbättringar är nödvändiga.
Det är hög tid att Region Gotland tar ansvar och säkerställer en trygg och hållbar arbetsmiljö för skolledarna.
Om Region Gotland inte agerar nu riskerar vi inte bara skolledarnas hälsa och välbefinnande utan också kvaliteten på utbildningen och elevernas framtid. Det är dags för en förändring, och den förändringen måste börja nu.