Hög tid för en större demokrati

Sveriges demokrati fyller 100 år och unga är mer samhällsintresserade än någonsin. Samtidigt upplever knappt två av tio unga att de kan påverka sin kommun.

Knappt två av tio unga upplever att de kan påverka sin kommun.

Knappt två av tio unga upplever att de kan påverka sin kommun.

Foto: Geir Olsen

Insändare2021-06-20 18:47
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Därför startar vi uppropet Större Demokrati, ungdomsrörelsens gemensamma plattform som ska få Sverige att våga ta nästa steg i den demokratiska utvecklingen. Tillsammans representerar vi över 650 000 unga och vårt krav är enkelt: att svenska kommuner, Gotlands inräknat, tar ställning för en testverksamhet där 16- och 17-åringar får rösta i kommunvalet.

Samtidigt som kvinnor fick rösträtt för 100 år sedan var många fortfarande exkluderade från demokratin. Till exempel personer som dömts för brott och de som hade en intellektuell funktionsnedsättning. Demokratin är inte statisk utan utvecklas, utvidgas och moderniseras i takt med att världen förändras.

I dag är unga mer engagerade i samhällsfrågor än någonsin. Vi ser det i forskningen och i globala rörelser som Fridays for Future och Black Lives Matter. Men deras engagemang utestängs från den representativa demokratin. Unga mellan 18-29 år är den grupp som är mest underrepresenterad på alla nivåer i politiken.

Många kommuner har akuta brister när det gäller ungas inflytande. Enligt MUCF och SKR för var tredje kommun inte dialog med unga vid några beslut. Fyra av tio kommuner uppger att de är osäkra på om unga har en faktisk påverkan på beslutsfattandet.

De vanligaste invändningarna mot att låta unga rösta har motbevisats gång på gång i forskningen. Det finns ingen väsentlig skillnad i mognad mellan en 16- och en 18-åring. 16-åringar röstar inte mer extremt. Dessutom får 16-åringar starta företag, jobba heltid, betala skatt och är straffmyndiga. En sänkt rösträtt matchar kraven med inflytandet. 

Erfarenheter från bland annat Skottland, Österrike, Tyskland och USA visar att sänkt rösträtt har lett till att demokratin har vitaliserats genom att valdeltagandet ökat och fler uppvisar ett intresse för politik och samhällsfrågor.

För att en testverksamhet ska ske behövs att kommunerna begär att få inleda testverksamhet hos riksdagen som ändrar på kommunallagen. Gotlands kommuner har nu chansen att gå i bräschen för Sveriges unga och ta ställning för en större och bättre demokrati. När kommer ni agera?