Höga elpriser är resultatet av S/MP/C-politiken

Under vecka 48 slog det svenska elpriset rekord fyra dagar i rad, med priser på flera kronor per kilowattimme.

"Måndagen under vecka 49 slog elpriset rekord på nytt, med ett pris på över 6 kronor per kilowattimme – plus punktskatter, nätavgift och moms."

"Måndagen under vecka 49 slog elpriset rekord på nytt, med ett pris på över 6 kronor per kilowattimme – plus punktskatter, nätavgift och moms."

Foto: Helena Landstedt/TT

Insändare2021-12-14 05:53
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Måndagen under vecka 49 slog elpriset rekord på nytt, med ett pris på över 6 kronor per kilowattimme – plus punktskatter, nätavgift och moms. Såna prisnivåer gör att det kostar hundratals kronor att köra disk- och tvättmaskinen en vanlig vecka. Det här är dock inga tillfälligheter, utan resultatet av en medveten politik från Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet.

De senaste åren har regeringen och dess stödpartier arbetat mycket hårt för att stänga så mycket som möjligt av svensk kärnkraft. Hela fyra av tio reaktorer har stängts i förtid på grund av politiska beslut. Det märks tydligt nu, med elprischocker i vår del av Sverige. Dessutom är klimatnyttan av den förda politiken låg: oljekraftverket i Karlshamn bränner just nu 140 000 liter olja i timmen för att elnätet inte ska gå ner och på Gotland har gasturbinerna som är vår reservkraft brummat igång flera gånger de senaste veckorna. Det är helt onödiga utsläpp, som måste ersättas av koldioxidsnåla alternativ om klimatmålen ska nås.

Men en annan väg än regeringens är möjlig – och nödvändig – om vi ska klara elkrisen och ställa om samhället. Med allt fler elbilar och stora industrisatsningar i norra Sverige kommer behovet av el att mer än fördubblas kommande decennier. Då behöver vi starta kärnkraftsreaktorerna, börja producera överskott av el och byta mål för energisystemet från förnybart till fossilfritt. Låga elpriser är grundläggande om vår konkurrenskraft ska öka. Det är inte hållbart att vi har dubbelt så höga elpriser som Tyskland och Polen.

Med mer el i näten kommer det också krävas stora investeringar i elnätet, så att elen kommer fram till hushållen och industrin. En tredje elkabel till Gotland är avgörande för vår utveckling, men sedan 2017 är statens planer på att bygga en tredje kabel lagda på is. Det enda regeringen presterat i frågan är en utredning om ny kabel, som kom fram till att det behövs en ny utredning om ny kabel. Det är för dåligt.

Om jag blir riksdagsledamot nästa år lovar jag att göra allt jag kan för att stoppa den skadliga energipolitiken, som drabbar människor och företag. Kärnkraften ska inte avvecklas i förtid, en tredje elkabel ska byggas till Gotland och elpriserna ska pressas nedåt så att konkurrenskraften säkras. Det ska inte kosta 50 kronor att ta en dusch och 20 kronor att köra en tvättmaskin. Sverige kan bättre än så.