Mot detta, i mitt med fleras tycke, helt absurda förslag, har i DN Debatt getts motiveringar till att ta bort kravet på värdegrund.
Värdegrund betyder åsikt enligt svenskt synonymlexikon.
Går förslaget till lagändring igenom innebär det att den av regeringspartierna fastställda värdegrunden, alltså fastställda åsikterna, ska gälla. Om forskningen inte är avslutad innan ett regeringsskifte kommer till stånd så innebär det att den forskningen skall ändras att följa den nya regeringens fastställda värdegrund, den nya regeringens åsikter. Knappast fri forskning som vi hyllar.
Den fastställda värdegrunden kommer att gälla på allt fler områden inom samhället. Talesättet: ”Ger man f-n ett finger tar han hela handen.” Det kan appliceras på politiken för det är typiskt att det börjar med en liten oansenlig bestämmelse och sen skenar det iväg.
Vad blir påföljden för dem som inte vill anpassa sig till värdegrunden, till de fastställda åsikterna? Kommer politiska partier som har annan åsikt än regeringens att straffas?
Vi hade i Sverige under 1900-talet värdegrunder som vi i dag med förskräckelse minns. De värdegrunder vi i dag har kommer med stor sannolikhet bli betraktade med förundran och förskräckelse i framtiden.
Därför ska våra universitet och högskolor vara fria från samtidens fastställda värdegrund och ska vara fria att verka med åsikter som inte delas av alla.
Det är som att nu ska reaktionära delar inom ytterkanterna av Socialdemokraterna och Miljöpartiet påtvinga oss deras värdegrund, deras åsikter. Ska vi lydigt foga oss i detta? Ska vi bara enfaldigt tillåta denna framtida likriktning av oss alla, till deras värdegrund?
Våra gotländska riksdagsledamöter bör vara tydliga och offentligt tillkännage sin uppfattning, om förslaget till ändring av Högskolelagen innan förslaget kommer till omröstning i riksdagen.