Hörselskadade stängs ute från kulturutbudet

Insändare2023-12-12 15:03
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi som haft förmånen att leva länge och åldras upptäcker plötsligt att trots god hälsa kan vi inte längre fullt ut ta del av samhällets kulturutbud. 

Senaste var det på Länsteatern i Visby där det inte finns en fungerande hörslinga vilket stänger ute en stor del av Gotlands befolkning. Detsamma gäller andra populära kulturinslag som ”Bokens dag”, ett samarrangemang mellan Almedalsbiblioteket och privata aktörer.

Hörselnedsättning ökar med åldern men på Gotland och i landet finns många människor med nedsatt hörsel i alla åldrar cirka 1,5 miljoner. Hälften cirka 720 000 personer är under 65 år och befinner sig i arbetsliv och skola.

Nu finns förslag på att förenkla Boverkets föreskrifter och allmänna råd om tillgänglighet och användbarhet vid nybyggnation och ombyggnad. I förslaget har hörselslinga och andra tekniska lösningar tagits bort trots att det är ett ”skallkrav” i Boverkets byggregler. 

Detta innebär en mycket allvarlig försämring. Konsekvenserna av det nya förslaget är att omkring 500 000 hörapparatsanvändare i praktiken riskerar att stängas ute från publika lokaler.

Många av dagens lokaler har stora brister när det gäller tillgänglighet och användbarhet. Det beror många gånger på okunskap i kombination med brist på incitament för beställare och byggherrar samt brist på konsekvenser när ansvariga inte följer gällande byggregler som rör tillgänglighet.

I praktiken kan de föreslagna förändringarna som syftar till att förenkla för byggbolagen ytterligare försvåra och begränsa hörselskadades möjligheter att delta i samhället på lika villkor som andra.

Risken att så sker kan och måste minimeras genom tydligare vägledande regelverk.

Det ligger i alla medborgares intresse att värna om allas delaktighet.