Gotland är ett synnerligen väl bevarat nationallandskap med nära hundratalet välbevarade medeltida kyrkomiljöer. Fortsatt utbyggnad av industriområden för vindkraft jämte kraftledningsstråk skulle strida mot de höga lagkraven på en varsam utveckling, för att bevara det unika historiska landskapet för kommande generationer.
Samrådsförslagets tre alternativa lägen för ett 30-70 meter brett ledningsstråk skulle alla medföra stora ingrepp i landskapet med dess riksintressen, kultur- och naturvärden. Trots dessa negativa intrång och trots att Geabs elnät på ön till två tredjedelar består av markförlagd kabel, har ett sådant alternativ avvisats av företaget.
Geab anför att stråket behövs för att möta Gotlands ökande behov av el. På vilka grunder? De stora industriområdena för vindkraft, 250 kvadratkilometer i förslag till ny Översiktsplan 2040, mötte hård kritik vid samrådet från flera expertorganisationer, för den skada på kultur- och naturvärden som skulle bli följden.
Även länsstyrelsen ansåg att planförslaget riskerar att medföra negativa konsekvenser för kulturmiljö och landskapsbild. Länsstyrelsen betonade också att påverkan på Gotlands helhetsvärden måste beaktas.
Ännu har inte regionen visat hur denna kraftiga kritik kommer att beaktas i granskningsförslaget för översiktsplanen, som enligt uppgift offentliggörs vid nästa årsskifte. Först efter detta skede förs planen till antagande. Det är därför mycket osäkert vilken utveckling av vindkraft som kommer att föreslås i den slutliga versionen.
Här bör också nämnas att inget av de tre större vindkraftprojekt som under senare tid miljöprövats i domstol – Mästermyr, Forsviden och Forsvidar – har fått tillstånd. Ännu inte heller den planerade generationsväxlingen av vindbruk på Näs.
Premisserna för det planerade ledningsstråket Hemse-Näs är således ytterst oklara. Därför borde Geab inte chansa på detta projekt utan avvakta pågående översiktsplaneprocess och eventuella tillstånd för de i dagsläget mycket osäkra vindkraftprojekten.
Om ett ledningsstråk ändå skulle behövas i framtiden är markkabel det enda rimliga alternativet med hänsyn till de höga värdena i det känsliga kulturlandskapet.