Humledöd i Stånga!

Mitt i den fantastiska blomningen kom slåtterkrossen, och mängder av våra flygande vänner blev till mos i ett inferno. Hade höstsådden ändå inte kunnat vänta till hösten?

Mitt i den fantastiska blomningen kom slåtterkrossen, och mängder av våra flygande vänner blev till mos i ett inferno. Hade höstsådden ändå inte kunnat vänta till hösten?

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2020-07-21 00:20
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ingen har väl undgått att vårt moderna jordbruk utarmar våra jordar och gör livsvillkoren omöjliga för många fågelarter, fjärilar, humlor och bin. Allt tidigare skörd av grönfoder, ensidiga monokulturer på åkrarna och tvivelaktiga bekämpningsmedel gör det allt svårare för dessa att överleva och göra det viktiga arbete som jordbruket är beroende av.

Många gör stora insatser för att hjälpa naturen på traven. Regioner och andra fastighetsägare låter bli att klippa ängsmark och gräsmattor för att låta vilda blommor komma insekter till gagn. Det har också blivit allt vanligare att villaägare lämnar någon del av sin trädgård oklippt. En allt vanligare syn runtom på landet är en bård av blommor runt åkrar eller hela åkerfält som lämnas till våra helt nödvändiga medhjälpare.

Så det var med stor glädje man kunde iaktta åkern med blommande klöver strax intill Stånga kyrka. Tusentals humlor och bin som ivrigt surrade och massor av fjärilar samlades i detta överflöd av nektar.

Fantastiskt att bonden tänker på att vår natur behöver hjälp på traven för att överleva! Precis så var det nog många som tänkte. Ända tills slåtterkrossen kom och sabbade allt. 

Mitt i den fantastiska blomningen blev allt förstört på en timme. Livsmiljön för alla dessa fantastiska små varelser blev raserat och stora mängder av de flygande vännerna blev till mos i detta inferno. Plötsligt blev allt tyst och stilla i åkern och trädgårdarna runt omkring.

Man kan fråga sig hur viktigt det var att slå åkern så här i mitten av juli? Tänk om klövern hade fått stå kvar en månad till! Då hade de kanske hunnit kläcka fram en ny generation att sköta pollinering även nästa sommar till gagn både bönder och vanligt folk.

Höstsådden hade väl kunnat vänta till hösten?