Hur förebyggs självmord på Gotland?

Den 14 mars släppte Suicide Zero sin kommunbarometer, en rapport om kommuners förebyggande arbete.

"Kommunbarometern pekar ut områden där vi kan förbättra oss, men vi ser att Gotland trots allt är en kommun som gör en hel del för att förebygga självmord2.

"Kommunbarometern pekar ut områden där vi kan förbättra oss, men vi ser att Gotland trots allt är en kommun som gör en hel del för att förebygga självmord2.

Foto: Henrik Radhe

Insändare2023-03-21 19:01
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Region Gotland hamnar i botten tillsammans med kommuner som, enligt rapporten, gör väldigt lite eller inget alls för att förebygga självmord. Bilden av Region Gotlands arbete saknar dock viktiga delar och behöver kompletteras för att synliggöra de förebyggande insatser och det stöd som finns att få på Gotland.

Suicide Zero har valt ut insatser i det förebyggande arbetet som har stöd i forskningen. Region Gotland arbetar med flera av dessa, till exempel utbildning till anställda, minskat utanförskap hos äldre och att sprida kunskap till allmänheten. 

Bara under 2022 har nära 300 medarbetare, 1 200 gymnasieelever, nästan 100 högstadieelever samt föräldrar och allmänhet deltagit i någon insats om hur självmord kan förebyggas. Ett annat pågående arbete är skolprogram som ska öka elevernas kunskap och medvetenhet om psykisk hälsa, göra det lättare att se hjälpbehov och uppmuntra till hjälpsökande. De skolprogram som används på Gotland har starkt stöd i forskningen.

Det finns fler områden med stöd i forskningen som inte nämns rapporten. Ett sådant område är stöd till anhöriga där Gotland arbetar aktivt, något som annars brister i många delar av landet. I februari i år startade en ny insats där efterlevande till någon som tagit sitt liv ska kunna få stöd under det första året efter dödsfallet. 

Unikt för Gotland är att stödet ges av socialtjänsten, i samarbete med sjukvården. Samtidigt pågår ett pilotprojekt med utbildning för anhöriga med syfte att stärka stödet till personer som gjort självmordsförsök eller har allvarliga självmordstankar, men där insatsen förväntas ge en förebyggande effekt även för de anhöriga.

Gör vi tillräckligt? Svaret är nej. Så länge det finns en enda person som inte orkar leva måste vi göra mer. 

Kommunbarometern pekar ut områden där vi kan förbättra oss, men vi ser att Gotland trots allt är en kommun som gör en hel del för att förebygga självmord. 

Generalsekreterare Rickard Bracken säger i ett avsnitt av Suicide Zero-podden: ”…när man har konkreta sådana insatser på gång inom flera förvaltningar och tänker brett, då är det ofta ett tecken på att man har ett viktigt arbete på gång”. 

Region Gotland kommer att fortsätta driva ett brett förebyggande arbete, i våra förvaltningar och tillsammans med andra. Mer återstår men vi ser att vi lägger en viktig grund för ett viktigt arbete.