Hur har ni tänkt kring nya byggnader på Fårö?

Vi är boende på Fårö, som tillbringar hela eller halva året på ön.

Bya bygnader anses inte korrespondera med den gamla, fina kulturbygd, som hittills hållits fint bevarad på Fårö.

Bya bygnader anses inte korrespondera med den gamla, fina kulturbygd, som hittills hållits fint bevarad på Fårö.

Foto: Inger Ahlberg

Insändare2020-07-06 11:41
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med stigande undran konstaterar vi att det bland annat utmed gamla vägen från brandstationen och ner mot Sudersand under vintern byggts stort och mycket. Det är ingen bebyggelse som korresponderar med den gamla, fina kulturbygd, som hittills hållits fint bevarad. 

I FÖP Fårö står det att på Fårö som har de högsta natur-och kulturvärdena, kan enstaka bebyggelse beroende på platsens och områdets känslighet tillåtas, i form av komplettering till befintlig bebyggelse, och att placering av ny byggnad bör utgå från platsens befintliga bebyggelsemönster.

På fastigheten Lansa 1:67 i Ringvide har det under vintern byggts tre nya fastigheter, där det förut stod tre gamla byggnader. Nybyggnationerna ersätter dessa byggnader, så långt är allt i sin ordning. Husen är välproportionerliga med gotländska material, det vi vänder oss emot är storleken på husen i korrespondens med befintlig bebyggelse. En tjugo meter lång länga med en stor ”vagnsöppning” in till gården löper parallellt med den gamla byvägen, en byggnad som mer stämmer med gårdsbildningar som ligger som solitärer i landskapet, inte inklämt i en befintlig by. 

Värre är det med nybyggnationen efter Fårögården på fastigheten Fårö Simunds 1:81. Därintill har det sedan tidigare, i backen ovanför, byggts nya traditionella gotlandshus i material och i storlek som fint smälter in i befintlig bebyggelse. Men under vintern har det på den sista tomten nere vid vägen klämts in tre hus med en likadan länga med vagnsöppning som beskrivs ovan dock inte lika lång. Dessutom ett högt hus som sticker upp som ett utropstecken, som inte på något vis stämmer med omkringliggande bebyggelse. Hur kan BN i detta fall meddela bygglov i strid med tidigare beslutat förhandsbesked? Har byggnadsnämnden släppt alla tyglar och helt frångått riktlinjerna som ges i FÖP Fårö? 

Vi är starkt oroade av dessa tendenser, Fårö är en hittills väl bevarad kulturbygd, bortsett från de utpräglade turistområdena, vilket är det som utgör hela attraktionskraften för ön. Låt inte detta gå förlorat med en släpphänt hantering av bygglovsärenden, så att Fårö blir som en förort till vilken storstad som helst.