Nu har vi äntligen fått lite regn och vattentunnorna i trädgården har blivit fyllda, så nu klarar vi bevattningen ett tag framåt. Innan regnet kom var det torrt i tunnorna.
Problemet är att vi blir fler och fler på ön och det borras hela tiden nya brunnar. Ytvattnet hinner aldrig ner för att fylla på grundvattnet, utan det rinner via åar och bäckar ut i Östersjön. Av den totala regnmängden som faller över Gotland är det några ynka procent som blir grundvatten. Gotlands kalksten har vertikala sprickbildningar som leder vattnet ut i havet.
När jag funderar över om det finns någonting man enkelt kunde göra, så slår det mig att det finns ett antal tomma kalkbrott på ön. Jag har också fått information om att det gjordes en inventering av de tomma kalkbrotten på ön. I samband med den tecknades också avtal om att få ta vatten ur brotten i Klinthagen och Cementa erbjöd regionen sin kylvattentäkt på Filehajdar. Cementa erbjöd sig att bekosta reningsverk. Det rör sig sammanlagt om cirka 5 miljoner m3 vatten inklusive Klinthagen!
Redan nu kör ju Regionen vatten från Bäste träsk till Fårö och även till Tingstäde träsk när det senare börjar sina. Så bra att då ha flera platser att hämta vatten ifrån. Detta är ju dessutom en mycket billigare lösning än att bygga nya avsaltningsanläggningar.
Andra brott kan lämpa sig att använda som badplatser. Ta Blå Lagunen, som är ett populärt badställe på norr. Så populärt att det blir trafikstockning av alla (fel-)parkerade bilar. Så bra det vore om vi kunde skapa flera sådana oaser så att badgästerna sprider sig mer.
Ett annat exempel är Fardume träsk, kanske inte lika känt, där man sedan många år använder vattnet till hushållen. Men det finns uppenbarligen behov av fler badplatser.
Ja det är några funderingar från en gräsrot. Vad säger Regionen?
Hur kan vattenbristen avhjälpas?
Vattentunna. Det finns fler sätt att ta tillvara regnet som faller över Gotland.
Foto:
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.