Hur många gotlänningar har drabbats?

Få har väl missat den pågående tågkraschen med Socialdemokraternas lotterier, men det kan vara lämpligt att göra en återblick nu när det blivit så snurrigt i media.

Regeringen sänker skatten för pensionärer, men det största oppositionspartiet försörjer sig på att lura av pensionärer pengar genom telefonförsäljning.

Regeringen sänker skatten för pensionärer, men det största oppositionspartiet försörjer sig på att lura av pensionärer pengar genom telefonförsäljning.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix / TT

Insändare2024-09-25 05:01
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sveriges största parti, Socialdemokraterna, äger och driver lotteriet Kombispel – vars styrelse består av tunga socialdemokrater. Lotteriet är ett av tre som är registrerat på samma adress som moderpartiet och använder aggressiva telefonförsäljmetoder riktade mot äldre, dementa och förvirrade människor. Om den som svarar i luren inte kan betala för lotterna så säljs de på kredit. Om krediten förfaller så skickas det direkt till Kronofogden.

Allt detta har på sätt och vis varit känt länge. Det bubblar upp i någon nyhetsartikel med ojämna mellanrum. Skillnaden denna gång är att den underleverantör i Spanien som sköter den aggressiva telefonförsäljningen, som många känner sig lurade av, är kopplat till gängkriminella. Fyra personer som arbetat åt bolaget förekommer i domar och utredningar som är kopplade till organiserad brottslighet. Det kan inte kännas bra. Här har vi en svensk regering som försöker komma åt gängkriminella på solkusten, och så är det Socialdemokraternas lotteriverksamhet som försörjer dem.

En annan nyhet denna gång är att det är ett nytt bolag som sköter lurendrejeriet av pensionärer. Trots att det år 2017 uppmärksammades att 8000 svenskar skickats till Kronofogden av Socialdemokraternas lotteri, har man sen dess bytt till en vad det verkar värre underleverantör. Där och då var det cirka 40 gotlänningar som skickats till Kronofogden efter att de lurats av socialdemokratiska Kombispel. Hur många är det nu? Och kommer de få pengarna tillbaka?

Varför ett parti sysslar med lotteriverksamhet får man fråga partiet om, men en tydlig drivkraft är såklart pengarna som rullar in. Det är därför det blir så känsligt när andra partier vill städa upp i lotteriträsket. Det är nämligen bara socialdemokratiska Kombispel som säljer lotter på kredit, skattefritt och utan att uppge avsändare. Tack vare socialdemokratiskt ledda regeringar har särreglerna fortsatt gälla.

Det är en oskön situation att vi har en svensk regering som sänker skatten för pensionärer, och så har vi ett oppositionsparti som försörjer sig på att lura av pensionärer pengar genom telefonförsäljning. Socialdemokraterna själva försöker distansera sig från skandalen och skylla på underleverantören. Men man verkar liksom inte haft koll på sin egen verksamhet. Och om man inte kan styra ett lotteri, hur ska man kunna styra ett land?