Hur mycket klartext ska vi behöva prata?

Försämringar i äldreomsorgen borde inte accepteras.

"När ska ”Moderaterna och gänget” i socialnämnden förstå att bemanningen är A och O i äldreomsorgen?".

"När ska ”Moderaterna och gänget” i socialnämnden förstå att bemanningen är A och O i äldreomsorgen?".

Foto: Joel Nilsson

Insändare2022-01-29 18:24
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Blev i dag både glad ledsen chockad och arg när jag som anställd på Attendo Hemse såg att det pågått ett utredningsarbete på Attendo  Terra Nova under nästan hela förra året. Med många allvarliga brister. Ändå lät man sälja ut våra boenden på Hemse till detta företag!

När ska ”Moderaterna och gänget” i socialnämnden förstå att bemanningen är A och O i äldreomsorgen? Oavsett privat eller offentligt driven vård. I vården drabbas varje dag en äldre människa av era beslut.

Hur mycket klartext ska vi anställda och anhöriga behöva skriva om och berätta?

Var finns sunt förnuft längre? Jag fick en liten tankeställare i dag, vi har många nya anställda som inte arbetat i den äldreomsorg vi hade för cirka tio år sen. De tycker det kan vara så här, det är ju besparingar överallt, man är få överallt. Ja, men är det försämringar vi ska eftersträva? Är det ensamhet, mindre träning, mindre social samvaro, mindre tid att få prata, mindre tid att enbart hålla handen, mindre tid att få minnas, mindre tid att få leva en värdefull vardag?

Nej, är mitt svar, vi måste få lov att kosta lite i äldreomsorgen. Det ska få finnas personal som sitter ner med varje individ ibland, slappar i soffan med några med fin musik, någon som målar deras naglar ibland. Den tiden har funnits men inte längre. Nu ska den tiden in i ett mobilt planeringssystem, ett arbetssystem i våra arbetstelefoner. Ett arbetssystem som gör att arbetsgivaren har full koll på vad och om vi gör det vi ska.

Kan vara bra, men det finns också stora risker med det anser jag. Att man blippar av för att det ska se ut som man sköter sitt jobb fast man kanske inte alls har hunnit utföra det i verkligheten. En risk, men bra för att vikarier kan läsa sig till vad som ska utföras.

Jag är envis som tusan, jag står starkt kvar med min åsikt att med färre anställda så lever våra äldre i dag en mycket tråkigare vardag än för tio år sedan. De är nöjda, de säger varje dag "Vad ni springer, hur kan ni hinna med allt?". Det är det vi inte gör, vi har en bra vård i dag, men omsorgen finns inte anser jag. Inte i den utsträckning den ska finnas för varje enskild individ, oberoende av vilket boende eller avdelning man bor på!

Nu har brukarundersökningarna landat i de boendes post, jag uppmanar alla anhöriga att se till att de fyller i tillsammans med sina anhöriga på boendet. Så de blir inskickade.