En måndagsupplaga av pappers-GT hade för ett år sedan hela åtta sportartiklar medan kultur hade en enda artikel. Sedan dess har även idrottsbevakningen på helger blivit sämre på grund av att bladen numera trycks i Linköping.
Jag vill på intet sätt ifrågasätta idrotten. Det är enbart dumt att ställa kultur och idrott – två verksamheter som engagerar och intresserar många människor – mot varandra.
Det jag ifrågasätter är hur våra lokaltidningar prioriterar inom sitt samhällsuppdrag. Matcher och andra idrottsarrangemang genomförs i huvudsak på helger och vardagskvällar. Samma sak gäller för konserter och andra kulturevenemang. Idrotten bevakas medan kulturen inte får någon större uppmärksamhet.
Så en direkt fråga till GT/Helagotland: Hur motiverar ni de prioriteringar ni gör? Anser ni att den återspeglar läsarnas intressen, det vill säga att idrott intresserar betydligt fler läsare än vad konst och musik och annan kultur gör? Att idrott är brett och folkligt förankrat medan kultur är smalt och lite snobbigt?
Så är det inte! Enligt undersökningar av svenskarnas kultur- och fritidsvanor som det ansedda SOM-institutet vid Göteborgs universitet i många år har gjort är det nämligen fler individer (unika besökare) i vårt land som årligen besöker ett kulturevenemang (teater, konsert, utställning etcetera) än en fotbolls- eller hockeymatch!
Matcherna har ofta höga publiksiffror men det är, enligt SOM, ofta samma individer som går på alla matcher. Medan besökandet av teaterföreställningar och konserter alltså är spritt på fler individer.
Jag väntar med spänning på ett seriöst svar från någon av redaktionernas ansvariga.
Björn Ahlsén, före detta kulturbyråkrat, numera ideell kulturarbetare
SVAR DIREKT
Tack för frågorna! För oss är det bra, viktigt och stimulerande att det finns åsikter kring vårt uppdrag och vår verksamhet.
Jag ska försöka besvara dina frågor utan att jämföra eller ställa sport och kultur mot varandra. Dels för att jag instämmer i att det är oklokt att göra så, dels för att en sådan jämförelse utifrån mitt perspektiv är omöjlig.
Vi prioriterar utifrån gängse principer för nyhetsvärdering – allmänintresse, påverkan, konsekvenser, hur många som berörs och är intresserade, till exempel.
När det kommer till det senare har medier nu för tiden väldigt bra koll på vad prenumeranterna läser och inte. Vi vet därmed att artiklar under sektionen kultur inte blir lästa i samma utsträckning som artiklar under sektionen sport, oavsett plattform. Nu värderar vi så klart inte bara utifrån läsarintresse, men det är ingen oviktig princip i nyhetsvärdering.
Betyder det då att sporten är bred och folklig medan kultur är smalt och snobbigt? Nej, kanske till och med tvärtom.
Kultur intresserar jättemånga, säkert fler än sport. Men kulturen som vi bevakar kommer i oerhört många färger och former, och utbudet av kultur på ön är enormt.
När det är större kulturhändelser som berör många, större konserter eller som i somras flera festivaler, Bergmanveckan eller Romateatern, så försöker vi alltid se till att ha närvaro och göra flera artiklar.
Vi gör dessutom ofta nedslag i mindre, mer nischade, saker som berör färre men som ändå inte får tappas bort i bevakningen. Vi vill ju vara relevanta för så många som möjligt, men då utbudet av kultur är stort så blir snittbevakningen, om man kan kalla det så, mindre.
Vad gäller sport är vår bevakning relativt smal i bemärkelsen att en majoritet av den kretsar kring ett fåtal lag, serier och ligor.
Vi bevakar nog färre företeelser inom sport än inom kultur, men vi bevakar dem mer intensivt. De gotländska storlagen berör många, och stora sporthändelser inträffar ofta, medan större kulturhändelser som berör lika många inträffar mer sällan.
En annan anledning till att vi bevakar sport såsom vi gör ligger i dess natur. Sport är en enda lång följetong med säsonger, serier, matcher, resultat och tabeller. Att inte ha kontinuitet i den bevakningen, till exempel genom att endast skriva om hur gick för Gute i var fjärde match, skulle göra den helt irrelevant.
Enligt mig finns det dock en väldigt tydlig likhet mellan kultur och sport. Båda är saker man vill uppleva. Man vill vara där, komma nära, känna saker. Svåra känslor att förmedla via journalistik i text och bild. Att läsa om något som har hänt, eller som ska hända, är sällan lika intressant som att se det hända.
Därför satsar vi sedan en tid tillbaka på att sända livesport på sajten, vilket varit otroligt framgångsrikt sett till intresse.
Kanske finns det liknande satsningar att göra inom kultur? En bevakning som tar vår publik närmare händelsen och kärnan. Kom gärna med tips!