Senaste veckans händelser påvisar hur lätt det är för en aktör med kvalificerade resurser att förstöra strategiskt viktig energiinfrastruktur. Hur har vi på Gotland säkrat upp för liknande avbrott på vår egen energiförsörjning? Vi bygger vår elförsörjning och IT-kommunikation på kablage till fastlandet. För att förstöra dessa så behövs inte ens kvalificerade resurser. Vad har vi för reserver på ön för att klara av ett avbrott som kan bli mycket långvarigt? Då en reparation utförs med externa resurser som ska organiseras och som troligt inte kan reagera omedelbart och antagligen inte kan jobba ostört när de väl kommer på plats.
Vi bygger våra energireserver på kraftverk som drivs av diesel. Hur mycket diesel har vi i förråd på ön? Hur länge räcker driften? Ett par dagar? En vecka? En månad? Som enskilt hushåll så vill MSB att vi ska klara oss en vecka eller två. Men det bygger på kortvariga avbrott i energitillförseln.
Dags för regionen och även länstyrelsen att planera och säkerställa att vi har en rimlig uthållighet. Fyll upp våra lager så att vi klarar av ett långvarigt avbrott. Sprid ut ”äggen” så de inte läggs i samma korg då något även kan inträffa på land. Annars bör ni redovisa en plan på hur huvuddelen av befolkningen, som inte har möjlighet att värma sig utan extern energi, ska evakueras och bli energiflyktingar på fastlandet – om det händer något…
Hur ska Gotland klara avbrott?
Säkerhetsfrågorna bubblar med Nord Streams gasledningar.
Foto: Den svenske kystvagt
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.