Att ha rätt utbildad personal på rätt plats är avgörande för vårdens kvalitet och är särskilt viktigt för patientsäkerheten. Tyvärr råder det nationell brist på barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor så varje ansvarsfull region måste göra sitt för att bidra till attraktiva arbetsvillkor. Konkurrensen är hög om vårdens nyckelkompetenser.
Gotland är inget undantag. Redan nu saknas exempelvis specialistutbildade sjuksköterskor på IVA och biomedicinska analytiker. Båda är yrken som gjort livsviktiga insatser under Coronapandemin. Vårdförbundets medlemmar har på kort tid fått implementera och arbeta utifrån nya rutiner och riktlinjer, att vårda och ta hand om en ny svår sjukdom, samtidigt som tillgången till adekvat skyddsutrustning tidvis har varit bristfällig. Avdelningar har byggts om och byggts till, medlemmarna har fått byta arbetsplatser och arbetsuppgifter och arbeta i helt nya team. Antalet prov som skulle analyseras per dag ökade kraftigt samtidigt som det inte fanns fler biomedicinska analytiker att tillgå. Allt detta är så klart oerhört slitsamt.
Vi har ett kollektivavtal HÖK-19 som har tydliga skrivningar om att prioritera erfarenhet och särskild yrkeskompetens i lönehänseende. Att uppmuntra erfaren personal att vilja stanna kvar på en arbetsplats under många år, kunna göra karriär och vidareförmedla kunskap och kompetens till nya kollegor är viktigt och säkerställer patientsäkerheten. Tyvärr ser vi inte dessa prioriteringar i årets lönerevision från regionen och det får negativa konsekvenser.
Många medlemmar är missnöjda och besvikna över hur årets lönerevision har hanterats och fallit ut. Även om det totala utfallet på 3,4 procent är något bättre än industrimärket så finns en stor besvikelse och en känsla av – vad det här tacken för allt vi gjort? Region Gotland måste ta sitt arbetsgivaransvar på allvar och genomföra lönesamtal enligt löneavtalet. Våra medlemmar upplever nu att det inte finns någon koppling mellan det som sägs i lönesamtalet och det som faller ut i lönekuvertet.
Vi vill också se en betydligt bättre uppföljning av särskilt yrkesskickliga. Regionen kommer få fortsätta att lägga mer pengar på bemanningspersonal för att klara kompetensförsörjningen. Redan idag står hyrkostnaden för ungefär 10 procent av den totala personalkostnaden i region Gotland och den ökar.
Region Gotland måste fokusera på att personalen får en lön och en löneutveckling som motsvarar deras akademiska utbildning och stora ansvar – samt att erfarenhet och särskild yrkesskicklighet verkligen lönar sig.