Hyresförhandlingarna har strandats

Gotlandshem har tydligt visat att man inte vill förhandla med oss på Hyresgästföreningen.

Stefan Uddebrant, ordförande i Hyresgästföreningen på Gotland.

Stefan Uddebrant, ordförande i Hyresgästföreningen på Gotland.

Foto: David Skoog

Insändare2023-01-31 11:20
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är ett demokratiskt problem att vår motpart lämnar över beslutet till Hyresmarknadskommittén i Stockholm istället för att förhandla lokalt. 

Det borde sitta minst två parter i en förhandling och under åren fram till 2019 har vi också förhandlat med Gotlandshem med ett likvärdigt ansvar. Sedan 2020 har det dock hänt något; Gotlandshem har lämnat förhandlingen och beslutet till Hyresmarknadskommittén (HMK). I år utan något visat intresse att återuppta förhandlingen lokalt. Det är ett problematiskt agerande eftersom det bara är i lokal förhandling som man kan ta hänsyn till lokala omständigheter och förutsättningar. 

Som det är nu tar både hyresgäster och bolag skada av att skicka ärendet till HMK i Stockholm. När man lämnar över beslutet kring hyressättningen tappar man den demokratiska aspekten om att avgöra och anpassa hyror lokalt. Dessutom tar det längre tid och vi ser nu med oro på att hyresgäster kan drabbas av retroaktiva hyreshöjningar i ett redan ekonomiskt ansträngt läge.

På Hyresgästföreningen möter vi dagligen hyresgäster som bär på en stor oro för kommande hyreshöjningar. Gotlandshem är ett allmännyttigt bolag, som också borde värna våra medborgares rätt till ett tryggt boende. Från staten har bolagen lovats bland annat elstöd för att tackla inflationens kostnadsökningar. Visst behövs en hyressättning som också kan bidra till underhåll av fastigheter, men det är långt ifrån rimligt med ett yrkande på 9,95 procents hyreshöjning där Gotlandehem nu stannat. 

Den summa som Gotlandshem anger i underskott för sitt underhåll går inte heller ihop; i mars 2022 anger VD:n för Gotlandshem att underhållsskulden är på 1 miljard kronor och nu att den är på 2 miljarder. Och det är magstarkt från ett allmännyttigt bolag att be oroliga hyresgäster, som också drabbas hårt av inflationen, att vända sig till samhället för att få stöd för att klara kommande hyreshöjningar.

Vi är alla en del av samhället och behöver ta vårt ansvar för att tackla den ekonomiska krisen. Chockhyror måste därför undvikas. Vi ber Gotlandshem att tänka om och återvända till förhandlingsbordet för att gemensamt komma fram till lokala lösningar som blir hanterbara för både hyresgäster och fastighetsbolag.