Hyresgästföreningen vilse bland procenten

Byggklossens storlek avgör höjden på höjningen och basen för nästa höjning av hyran.

Byggklossens storlek avgör höjden på höjningen och basen för nästa höjning av hyran.

Foto: JANERIK HENRIKSSON

Insändare2021-01-31 16:11
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sorry, företrädare för Hyresgästföreningen, ni är lurade igen!

Först trodde jag att detta var en media-grej, men sen fick jag exakt samma text till mig, som medlem i hyresgästföreningen, från Hyresgästföreningen. 

”Vi har efter beslut från hyresmarknadskommittén tecknat en överenskommelse med Gotlandshem att hyrorna höjs med 1,7 procent från 1 april 2021. Vilket på årsbasis motsvarar 1,27 procent.”

OK. Jag har sedan tidigare en hyra på 5962 kronor.

Om hyran höjs med 1,7 procent blir det 101 kronor i månaden. Om hyran höjs med 1,27 procent blir det 76 kronor i månaden. På ett helår skiljer dessa två räkneexempel bara tre kronor, då exemplet med 1,7 procent ska gälla från första april och inte hela året.

Men inför 2022 års hyresförhandlingar går vi inte in med ett grundbud på 5962 + 76 kronor = 6038 kronor att bygga procent på utan 5962 + 101 kronor = 6063 kronor. Småsummor kan tyckas, men så länge vi talar procentpåslag blir denna liknelse fel!

Inte nog med att Hyresgästföreningen förespråkar detta fel i retoriken, vi som hyresgäster ser ännu med fasa på hur den nya hyressättningen kommer att slå på våra boenden. Många har redan uttryck besvikelse över att enkäter missbrukats för ändamålet att ändra grundhyrorna. Många är vi som hade ont i magen om hur den nya hyressättningen skulle slå för just mig, men den magvärken fick snällt ligga kvar, då GotlandsHem inte kunde redogöra för den utlovade informationen om förändring då hyresförhandlingen gick vidare till Hyresmarknadskommittén. En grundfråga som ändå i sak hade kunnat redogöras för utan den procentuella frågan, kan tyckas.

Slutligen, i denna turbulenta värld, i ett boende i allmännyttan, kan jag inte längre tycka att det är allmännytta vi talar om. Vi pratar om vinster och utförsäljning, vi pratar om marknadshyror (förtäckta som ”ny hyressättningmodell – min hyra”) och vi pratar om att bygga ett nytt superkontor för administrationen. 

Nu vill jag att politikerna agerar, åtminstone de socialdemokratiska!

Som om inte detta vore nog, så har vi som hyresgäster tidigare haft möjlighet att hyra större lokal för fest eller annan verksamhet i våra hyresgästlokaler. Denna förmån har tagits ifrån oss, utan kompensation på hyran. Ännu är det mycket oklart vad dessa lokaler ska användas till framöver.