Hyresrätten kläms från två håll

"Just nu kläms hyresrätten från två håll – kraftiga kostnadsökningar och låga hyresjusteringar."

"Just nu kläms hyresrätten från två håll – kraftiga kostnadsökningar och låga hyresjusteringar."

Foto: Tobias Wallström

Insändare2021-02-10 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bostadsbristen riskerar att bli ett allvarligt problem för Gotland.  Den drabbar utsatta grupper och försvårar möjligheten att rekrytera kompetens till näringsliv och förvaltning. Utvecklingen beror till stor del på att det har blivit ekonomiskt allt svårare att förvalta hyresrätter. 

Under decennier har det rått brist på bostäder i Visby. Sedan två år tillbaka gäller detta hela Gotland. Detta faktum framgår av länsstyrelsens senaste regionala bostadsmarknadsrapport. Bristen slår direkt mot hushåll som är nya på bostadsmarknaden och hushåll med lägre inkomster. På sikt drabbas alla genom att bristen gör det svårare att rekrytera kompetens till öns näringsliv och offentliga förvaltning. 

Hyresrättens andel minskar och det kan till stor del förklaras av att det har blivit tuffare att bedriva seriös och långsiktig förvaltning av hyresrätter. En avgörande orsak till detta är att kostnaderna för vatten och avlopp, sophantering, el och fjärrvärmekostnader har utvecklats på ett explosionsartat sätt på Gotland. 


Kostnadsutvecklingen har länge legat över rikssnittet. Enbart under det senaste året ökade kostnaderna för vatten och avlopp, enligt den återkommande Nils Holgersson-rapporten, med 7,5 procent på Gotland. Motsvarande siffra för landets som helhet var 2,8 procent. En annan tung kostnadspost gäller elförsörjningen, där ungefär hälften av kostnaden går till användningen av elnätet som ägs av Geab. 

Det innebär att en stor del av de kostnader som drabbar hyresrätten och påverkar möjligheten att utveckla densamma bestäms i monopolliknande situationer. 

Sätter vi kostnadsutvecklingen i relation till hyresutvecklingen blir problemet tydligt. Bara under de senaste fem åren har de förvaltningsrelaterade kostnaderna ökat med nästan 15 procent. Under samma period har bostadshyrorna ökat med knappt 4 procent. 

Fortsätter det så här, kommer hyresrättens andel av Gotlands bostadsbestånd att fortsätta att minska. Blandade boendeformer är visserligen en bra sak, men det är illavarslande om utvecklingen är framtvingad av en långsiktigt ekonomiskt ohållbar situation. Just nu kläms hyresrätten från två håll – kraftiga kostnadsökningar och låga hyresjusteringar. Vill vi ha många och väl underhållna hyresrätter på Gotland även i framtiden måste detta ändras.