Under den här mandatperioden ska EU revidera Tobaksproduktdirektivet, Tobakspunktskattedirektivet och Tobaksreklamsdirektivet och i november håller WHO en global konferens i Panama där förslag på ny lagstiftning tas fram.
Ett förslag är att likställa nikotinportioner med snus vilket inom EU skulle betyda ett totalt förbud för nikotinportioner. Detta vore ett hårt slag både för näringslivet på Gotland och för den europeiska folkhälsan.
Nikotinportioner är en av Sveriges stora exportsuccéer på senare tid. Swedish Match introducerade nikotinportioner på den amerikanska marknaden redan 2014 och i dag omsätter nikotinportioner mer än 30 miljarder kronor i USA. Nu öppnas även EU för denna exportsuccé vilket skapar nya arbetstillfällen och expansion hos 100-tals svenska små och medelstora bolag och underleverantörer.
Sverige i stort är på god väg att bli rökfritt och Sveriges unikt låga förekomst av cigarrettrökning är ett folkhälsopolitiskt föredöme. Det finns ungefär 85 miljoner invånare i EU som är dagligrökare och som därmed är utsatta för kraftigt förhöjd risk för flera cancerformer och andra allvarliga sjukdomar.
Hade rökförekomsten i EU legat i nivå med Sveriges hade EU haft nästan 70 miljoner färre dagligrökare. Sverige har snuset att tacka för att svenska män röker i väsentligt mindre utsträckning än övriga män inom EU. Åtta av tio snusare är män och lungcancertalen bland svenska män har sjunkit till EU:s lägsta.
Med tobaksfria nikotinportioner börjar vi skönja en liknande utveckling bland svenska kvinnor. Ungefär varannan svensk användare av nikotinportioner är en kvinna, och kvinnor är överrepresenterade bland de användare av nikotinportioner som lämnat cigaretterna helt till förmån för detta alternativ.
Som företag vill vi exportera den svenska folkhälsosuccén. Regeringen bör inom EU, och när tobakskonventionen senare i år revideras i Panama, stå upp för den svenska lagstiftningen där nikotinportioner regleras på ett ansvarsfullt sätt.
Istället för förbud bör övriga länder följa den svenska modellen med strikt lagstiftning med åldersgränser, marknadsrestriktioner och punktskatt. Det är så vi säkerställer en bättre folkhälsa och nästa svenska exportsuccé.