I städer finns massor av lösningar – på landsbygden få

För framtidens hållbara samhällen krävs att entreprenörskap frigörs så att människors behov kan tillgodoses utan egen bil. Det gäller inte bara rika storstäder utan också lands- och glesbygd.

"Att leva ett fritt och rikt liv utan egen bil blir alltmer förbehållet städer, där det är lönsamt att erbjuda transporttjänster till låga priser, ofta med gigekonomins socialt ohållbara arbetsvillkor".

"Att leva ett fritt och rikt liv utan egen bil blir alltmer förbehållet städer, där det är lönsamt att erbjuda transporttjänster till låga priser, ofta med gigekonomins socialt ohållbara arbetsvillkor".

Foto: Tim Aro/SvD/TT

Insändare2024-03-21 10:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nya tjänster som barnpassningsappar, mat- och skräpbud börjar i städer, ibland når de även Tierp, Bollebygd och Visby. Samma sak med mobilitetslösningar. På några år har Uber och Bolt tagit över i storstäderna, ofta för halva taxipriset. 

Men på landsorten finns ibland ingen taxi tillgänglig. Oavsett om man tror på stöd, marknadskrafter eller regleringar bör man oroas över ökade klyftor i utbudet. Kollektivtrafiklagstiftningen krav på taxiförsörjning i varje län ekar tom.

Att leva ett fritt och rikt liv utan egen bil blir alltmer förbehållet städer, där det är lönsamt att erbjuda transporttjänster till låga priser, ofta med gigekonomins socialt ohållbara arbetsvillkor.

Flera kommuner har förlorat 40 procent av invånarna de senaste 40 åren, en plågsam påminnelse om var unga, som påverkas av medierapportering och populärkultur, väljer att leva och bo.

Tillgång till service och mobilitet är ryggraden i ett hållbart samhälle. Men vi är alltför fästa vid den egna bilen. Överallt jobbar människor udda tider och behöver mobilitet för att få ihop arbetsliv, aktiviteter och fritid. I städer finns massor av lösningar, på landsbygden få. Vi behöver använda resurser smartare och dela mer i alla delar av landet.

Forskning och rapporter om mobilitet handlar om stora städer. Men ska hela Sverige leva behövs entreprenörskap och goda idéer överallt. Kollektivtrafik – och kanske anropsstyrd sådan? Ny järnväg? Underlätta bildelning? Stöd för att säkerställa tillgång till taxi?

För ett samlat grepp behövs mer kunskap. Ett initiativ är Mobilitetspusslet, som handlar om möjlighet till mobilitet och hållbara livsval på Gotland, det gäller person- och godstransporter samt möjligheter att distansarbeta. 

Resvaneundersökningar i Roma och Gothem har genomförts, diskuterats i workshops och projektet har mynnat ut i förslag på lokala mobilitetslösningar som utgår från människors faktiska behov och förutsättningar på landsbygden. Nu går projektet in i nästa fas: Sockeneffekt.

Med samordning och entreprenörskap kan framtidens smarta lands- och glesbygd formas med minskad bilanvändning, fler mobilitetsval och bättre folkhälsa.

Det är verkligen dags att landsbygden är med i politikers visioner och beslut – och i de villkor som gör att företag hittar bärkraftiga affärsmodeller och mobilitetslösningar över hela landet.