Idrotten behöver mer utrymme i valrörelsen

Idrottsrörelsen vill se ett större fokus på idrottsfrågorna under valrörelsen.

"Vi har en lång väg att vandra för att återstarta idrottsrörelsen och för det krävs långsiktiga stöd från politiken."

"Vi har en lång väg att vandra för att återstarta idrottsrörelsen och för det krävs långsiktiga stöd från politiken."

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

Insändare2022-07-06 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter två år väntan samlas återigen politiker, beslutsfattare, civilsamhället, näringslivet och andra aktörer på Gotland i ett Almedalen som sjuder av liv, debatt och sommarkänsla. För idrottsrörelsen är det två frågor som står i fokus denna valrörelse: förstärkt bidrag till idrottsrörelsen för att hantera följdverkningarna av corona samt fler och bättre idrottsanläggningar och idrottsmiljöer. 

Pandemin har kastat långa skuggor över idrottsrörelsens vardag och verksamhet. 1,2 miljoner träningar ställdes in, förbundens utbildningar minskade med 43 procent och mer än varannan förening är orolig för att inte kunna rekrytera nya medlemmar eller tränare/ledare och för en svag ekonomi. Störst är oron för att tappa tonåringarna för gott. 

Vi har en lång väg att vandra för att återstarta idrottsrörelsen och för det krävs långsiktiga stöd från politiken. Arbetet är i full gång, varje idrott och förening arbetar med sina specifika utmaningar. Att stänga ned någonting går fort, men att starta upp igen tar desto längre tid. Därför är det viktigt att vi i idrottsrörelsen är uthålliga i vårt idoga arbete men lika viktigt är det att politiken orkar vara lika uthålliga när det gäller stöd och resurser. 

I takt med att idrottsrörelsen enträget arbetar sig tillbaka efter pandemin blir frågan om plats för idrott helt central. Det har varit en utmaning i åratal och frågan ökar i betydelse för varje dag som går, för utan ytor att idrotta på skapas inte heller gemenskap, glädje och folkhälsa. Riksidrottsförbundets nya rapport visar att det inte byggs ytor för idrott i tillräcklig takt och att det finns ett stort renoveringsbehov, ett behov som finns över hela Sverige i både städer och på landsbygden. Bristen på tid och plats leder dessutom till att föreningar tvingas säga nej till nya medlemmar. 

Det finns flertal exempel på hur idrotten på Gotland påverkas av bristen på anläggningar. Visbygymnasterna har en väntelista på över 300 barn och unga och bygget av den nya gymnastikhallen är ytterligare försenat, Gotlands skateboardförening förlorar sin skatehall i november, Visby atletklubb blev från en dag till en annan uppsagda från sitt hyresavtal efter 30 år och det växer mögel i Visby ishall. 

Ett långsiktigt ekonomiskt stöd för återstart av idrotten samt fler och bättre ytor för idrott är det som krävs för att idrottsrörelsen ska kunna blomstra och fortsatt vara en positiv kraft i samhället. Nu efterlyser vi mer utrymme för idrottspolitiska frågor inför valet i september. Vad är politiker på kommunal, regional och nationell nivå beredda att göra för att skapa förutsättningar för en fortsatt stark idrottsrörelse?