Inför fri hyressättning för nyproducerade hyresrätter

Att vi är inne i en djup bostadskris råder det inga tvivel om. Frågan är snarare hur djup och hur långvarig blir den.

Kent Persson.

Kent Persson.

Foto: Pressbild

Insändare2023-08-12 11:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Görs inget riskerar krisen bita sig fast och därmed leda till bredare samhällsproblem. Svensk tillväxt är helt beroende av att nya bostäder byggs, annars stannar den av. De som vill flytta till jobb, studier eller sin kärlek riskerar att inte kunna göra det. Ett samhälle utan en fungerade bostadsmarknad blir ett sämre samhälle där problem riskerar att växa sig djupare. Ett tryggt och fungerande samhälle börjar med ett tryggt och eget boende. Så, när jag lyssnar på det politiska samtalet om bostadspolitiken är jag osäker på om de har den krisinsikten som krävs för att politiska reformer för bostadssektorn ska prioriteras och snabbt arbetas fram. Om politiken väljer att passivt försöka vänta ut krisen kommer den dessvärre att fördjupas än mer. 

För att få nyproduktionen av hyresrätter att på både kort och lång sikt att fungera krävs ett införande av en fri hyressättning. Det skulle lägga grunden för att hyressättning blir rätt från början och att hyresnivån kan justeras när det byts hyresgäster. Det innebär att hyran kommer följa utbud och efterfrågan. Det är bra långsiktigt för både hyresgästerna och fastighetsbolagen. Här finns redan en utredning klar som regeringen snabbt kan införa. Det skulle i grunden förstärka möjligheterna till ett långsiktigt byggande av hyresrätter i de volymer som krävs för att täcka de behov som finns.

Men problemen för hyresrätten rör inte enbart nyproduktionen. Dessvärre fungerar inte längre systemet med förhandlingar för de årliga hyresjusteringarna för befintligt bestånd heller. Det riskerar att leda till att kostnadsökningarna inte täcks. Konsekvensen kan bli att förvaltandet och servicen försämras.

Genom att införa ett index för de årliga hyresjusteringarna för nyproduktionen och befintligt bestånd så skulle dessa problem lösas. Det skulle skapa en långsiktighet och en förutsägbarhet av hyresutvecklingen som är bra för både hyresgäster och fastighetsbolagen. Det skulle stärka det långsiktiga förvaltandet av hyresrätter och lägga grunden för att kvaliteten och servicen utvecklas på ett positivt sätt.

För att få bostadsbyggandet att komma i gång igen och få hyresrättsmarknaden att fungera krävs politiska reformer. Och det är bråttom, annars riskerar krisen att bli långvarig med ett bostadsbyggande på mycket låga nivåer under lång tid framöver. Politiken behöver agera och göra det nu.