Förloras rätten att bestämma när du blir äldre? Naturligtvis inte! Trygghet och omsorg ska finnas där du är och vill vara, och möta dina behov på bästa sätt.
Därför är det nödvändigt att bevara och utveckla valfriheten inom äldreomsorgen.
I dag är det på Gotland inte möjligt för den som behöver flytta till ett äldreboende att, själv eller med hjälp av anhöriga, välja var den förmodligen sista tiden i livet ska levas. Det blev extra tydligt under pandemin, då förtvivlade äldre och deras anhöriga kunde konstatera att det äldreboende där de allra helst önskade en plats och där det fanns lediga rum, inte fick ta emot dem.
Valfrihet kan införas på olika sätt, och det som vi i Kristdemokraterna förespråkar är genom Lagen om Valfrihet (LOV), som redan används inom hemtjänsten på Gotland. I LOV är det inte upphandlingar och konkurrens genom pressade dygnspriser som avgör vilken aktör som ska driva en verksamhet, utan alla aktörer har i grunden samma peng att utgå från. Den pengen kan sedan till viss del differentieras baserat på till exempel geografiskt läge som kan ge tydliga merkostnader. Konkurrensen består istället i att den som driver en verksamhet gör det riktigt bra, och att människor därmed vill ha just den som utförare av vård och omsorg. Det kan bli ett riktigt bra sätt att utveckla kvaliteten inom äldreomsorgen. LOV är också ett sätt att förenkla för idéburna företag och organisationer att verka i välfärden, på liknande villkor som större aktörer.
På Gotland har vi i dag flera aktörer inom särskilt boende. Hattstugan i När och Gotlands Sjukhem i Visby är exempel på sådana. Vi kristdemokrater vill se en fortsatt, och gärna växande, mångfald.
Att införa valfrihet är en omfattande process. Det arbetet måste starta så snart som möjligt.
Därför föreslår jag i en motion till regionfullmäktige att Region Gotland ska införa ett system för valfrihet gällande äldreboende.
Inför rätt att välja äldreboende
Rätt att välja kan bli ett riktigt bra sätt att utveckla kvaliteten inom äldreomsorgen.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.